Karadeniz gazını dağıtmak için yeni adım: “Peçenek” deniz altına indirildi

Karadeniz’de Türkiye’yi sevindiren doğal gaz keşfi için çalışmalar devam ediyor. Sakarya Gaz Sahası'nda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ekipleri tarafından kesintisiz şekilde sürdürülen çalışmalarda yeni bir seviyeye geçildi.

EKONOMİ 01.12.2022, 09:39 01.12.2022, 17:51
Karadeniz gazını dağıtmak için yeni adım: “Peçenek” deniz altına indirildi

Karada takribi 5 bin, denizde ise 2 bin 500 kişinin görev yaptığı büyük projede harcadığı oluşturulan iş takvimine uygun bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Karadeniz gazının vatandaşlar tarafında kullanılması adına yeni bir adım daha atıldı.

Enerji üssü kurma çalışmaları devam ediyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmeye göre, doğal gazı 170 kilometre kadar açıktan karaya götürecek boru serimi işlemi bitirilirken, denizin 2 bin 200 metre altında yer alan enerji üssü kurma faaliyetleri de sürdürülüyor.

20 saat süren çalışmayla denizin altına indirildi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) "Peçenek" ismini verdiği düzenek Filyos Limanı'na taşında. Sonrasında, söz konusu gazı kuyulardan çekerek ana boru hattında bir araya getirecek olan 280 tonluk dağıtım bölümü, limandan denize getirmenin sağlanacağı Sakarya Gaz Sahası'na gemi yoluyla aktarıldı.

Su altı robotları, özel vinçler ve ekipmanların desteğiyle yaklaşık 20 saat süren çalışmanın sonrasında “Peçenek” denizin 2 bin 200 metre altına indirildi.

Çalışmaların yüzde 65'i bitirildi

Sakarya Gaz Sahası'nda denizde sürdürülen faaliyetlerin yüzde 65'inin, Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nde gerçekleştirilen işlemlerin yüzde 85'inin tamamlandığını aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmaların hızla devam ettiğini ifade etti.

Deniz üzerinde söz konusu operasyon için 51 geminin görev aldığına vurgu yapan Dönmez, "Karada ve denizde çalışmalar düşünüldüğü şekilde ilerleme gösteriyor. Geçtiğimiz haftalar içerisinde bir seviye daha atladık ve çok büyük öneme sahip olan bir ekipmanı ekiplerimiz deniz tabanına yerleştirdi. Söz konusu dağıtım haznesi oldukça kritik bir meseleydi. Cumhuriyetimizin 100'üncü senesinde enerji bağımsızlığının en büyük adımlarından bir tanesini faaliyete sokmak adına çok az bir süremiz kaldı. Türkiye Yüzyılı, enerjinin de yüzyılı olarak tarihe geçecek. Bundan hiç kimsenin ufak bir şüphesi dahi olmasın." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)