Karadeniz gazında sona doğru

TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz Doğal Gaz Sahası'nda kabloları denizin tabanına döşeyecek olan 'Seven Arctic' adlı geminin bu hafta içinde Filyos Limanı'na gelerek derhal operasyona başlayacağını açıkladı.

EKONOMİ 03.10.2022, 01:31 03.10.2022, 17:45
Karadeniz gazında sona doğru

TPAO tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklama doğrultusunda, İstanbul Boğazı'na ulaşan 'Seven Arctic' adlı gemide incelemelerde bulunan Bilgin, Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi'ndeki en önemli evrelerden birisinin daha bitmek üzere olduğunu kaydetti.

"En yüksek teknolojili gemilerden biri"

Projeye dair son bilgileri aktaran Bilgin, "Tüm sistemi kontrol edecek olan kordon bağı hattı, toplam 180 kilometre uzunluğunda olacak. Bu hat aslında elektrohidro mekanik kontrol ünitelerini ve tüm sistemin aklını taşıyan bir bağlantı birimi. Gemi, bu hafta içinde Filyos Limanı'na ulaşır ulaşmaz operasyona başlıyor olacak. Açık denizlerde operasyon yürüten en yüksek teknolojili bir gemiden söz ediyoruz. Gemide toplam 120 kişi çalışacak. 600 ton gerilme uygulayabilen kablo çekiciler ve 1.000 ton yük kaldırabilecek vinçler de geminin üzerinde olacak." dedi.

"Başarılı bir faaliyet yürütmekteyiz"

Tüm projenin üç faz içinde yürütüldüğüne işaret eden Bilgin, şöyle devam etti:

"Bunlardan biri deniz tabanına konumlandırılacak olan ekipmanlar, diğeri karada gerçekleştirilecek olan kara işleme merkezleri ve üçüncüsü de bunların arasına konulacak olan boru hatları. Faaliyetlerimiz tüm hızıyla sürüyor. 

Ülkemizin geleceğine katkı sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Başarılı bir faaliyet yürütmekteyiz. Bugüne değin hedeflerimize ulaşma hususunda gece gündüz çalıştık. Takvimden sapmayacağız ve yolumuza tam gaz devam edeceğiz."

162 metre uzunluğunda

162 metre uzunluğuna sahip olan Seven Arctic, derin denizlerde ana kordon bağı hattının denizden yaklaşık olarak 30 kilometre açıktan Sakarya Doğal Gaz Sahası kuyuları alanına dek yerleştirilmesini sağlayacak ve çok büyük deniz tabanı yapılarının inşa işlerini yapacak.

Seven Arctic'in sene sonunda faaliyetlerini tamamlaması planlanıyor. 

Yorumlar (0)