Karadeniz gazı için borular döşeniyor: Dışa bağımlılığın kilidi kırılacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in "Enerjide dışa bağımlılığın kilidini kıracak proje" şeklinde değerlendirdiği Sakarya Gaz Sahası'nda çalışmalar 7 gün 24 saat ilkesi kapsamında devam ediyor. 

EKONOMİ 10.07.2022, 17:03
Karadeniz gazı için borular döşeniyor: Dışa bağımlılığın kilidi kırılacak!

Her gün bir aşamanın daha tamamlandığı projede karada yapılan çalışmaların hızı, aynı süratle denizde de devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük doğal gaz keşfi olarak açıklanan geçen Sakarya Gaz Sahası'nda 5 binden fazla personel mesai harcıyor. 

“Boru döşenmesi devam ediyor”

Gelecek senenin ilk çeyreğinde milli doğal gaz iletim sistemine bağlanması hedeflenen yerli gaz için gerçekleştirilen çalışmalar, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde sürüyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanlarının yoğun mesai harcadığı çalışmalarda Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ile Sakarya Gaz Sahasını buluşturacak boruların da döşenmesi devam ediyor. 

Sığ kısımlarda ilk başta başlayan boru seriminde derin su aşamasına geçildi. Sığ bölgelerde boru döşeme işleminde artık son aşamaya gelen "Castoro 10" adlı gemi, derin sular kapsamındaki görevini dev "Castorone" isimli gemiye devretti.

Filyos açıklarında 6 Temmuz'da demirleyen gemi, 39 metre genişlik, 325 uzunluk, 56 bin 529 groston ağırlığına sahip durumda. 

Castorone'ye boru yükleme faaliyeti de açıkta yapılıyor. Filyos Limanı'nda yer alan ve her biri 12 metre uzunluğa sahip borular, destek gemilerine, daha sonra ise yaklaşık olarak 500 metre açıkta bulunan Castorone'ye yükleniyor. İşlemlerin tamamlanmasından sonra gemi, boru serimine başladı. 

Sonbahar başına kadar dev geminin, bu işlemleri bitirmesi hedefleniyor. 

Karadeniz'e ilk borular, 13 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Filyos'ta yapılan törende sığ bölümlerdeki deniz tabanına indirilmişti. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün 'Bismillah' ile başlayarak ilk boruları denize indiriyor, daha sonra ise ilk kaynağımızı yapıyoruz. Derin deniz cephesinde de ilk kaynağı, inşallah önümüzdeki ay vuracağız." sözlerini kullanmıştı.

Aynı törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise "Keşiften ilk üretime kadar Sakarya Gaz Sahası, dünyanın en hızlı inşa edilen deniz saha geliştirme projesi olarak kayıtlara geçecek." açıklamasını yapmıştı. 

“2023’te şebekeye verilecek”

Günlük üretilecek olan 10 milyon metreküp gaz, 2023 yılında şebekeye verilecek.

Sakarya Gaz Sahası'nda deniz altına inşa edilecek olan üretim sistemine ilk başta 6-10 kuyu bağlanacak ve günlük olarak bu kuyulardan 10 milyon metreküp gaz üretimiyle birlikte 2023 yılında Türkiye'nin doğal gaz şebekesine verilecek. Yıllık bazda bu miktar, 3,5-4 milyar metreküpe denk düşerken, söz konusu üretim dünyadaki bu tarz sahalarda yapıldığı gibi kademeli bir şekilde artacak. 2027-2028'de Karadeniz'de en yüksek üretim seviyesine ulaşılması beklenirken, bu süreçte günlük 40 milyon metreküp, yıllık ise 15 milyara yakın metreküp gaz üretilmiş olacak.

Yorumlar (0)