Karadeniz gazı faturalara yansıyacak mı? İşte yanıtı...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Tuna-1 kuyusunda bulunan doğal gaz rezervinin kullanıma sunulmasıyla beraber doğal gaz faturalarında azalma yaşanacağını ifade etti. 

EKONOMİ 23.09.2020, 11:55
Karadeniz gazı faturalara yansıyacak mı? İşte yanıtı...

Karadeniz'de Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisi tarafından ulaşılan rezervin, 2023 senesinde vatandaşların hizmetine sunulabileceğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye için yeni bir dönem başlayacağını söylemişti.

Söz konusu gazın doğal gaz faturalarına nasıl yansıyacağı merak ediliyordu. 

Konuya ilişkin açıklama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den geldi.

"Fiyatlar azalacak"

Bakan Dönmez, günümüz koşullarında ithal edilen doğal gaza göre çok daha ekonomik üretim gerçekleştirileceğini belirterek, söz konusu gazın kullanıma sunulmasıyla beraber doğal gaz faturalarında azalma yaşanacağını söyledi. 

Dönmez, Karadeniz gazını 2023 senesinde milli doğal gaz iletim şebekesine bağlamayı ve Türk milletinin kullanımına sunmayı hedeflediklerini ifade etti. 

"Dışarıdan hizmet alabiliriz"

Şu ana kadar sismik araştırmalar ile sondaj faaliyetlerinin Türkiye Petrolleri tarafından yürütüldüğünü kaydeden Dönmez, ek kuyuların açılması ve söz konusu kuyulardan kıyıya kadar inşa edilecek olan tesisler için dışarıdan müşavirlik ve mühendislik hizmetlerinin alınabileceğini aktardı. 

Dönmez, bu durumun "işin ekonomisi" ile bağlantılı olduğuna dikkat çekti. 

"Yapım işleri için teklifler incelenecek"

Dünyada yapım işlerini yürüten çeşitli firmaların olduğunu ve söz konusu firmalardan gelecek olan tekliflerin inceleneceğini belirten Dönmez, bazı işlerin de Türkiye içerisinde çözüleceğini kaydetti. 

"Maliyetler beklenmeyen şekilde artabilir"

Dönmez, söz konusu işlerin tamamen ülke içerisinde çözülmeye çalışılması halinde maliyetlerin beklenmeyen şekilde artış gösterebileceğini belirterek, daha ekonomik olan yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. 

"Türkiye'nin uzun vadeli bir iş planı var"

Sismik araştırma gemilerinin alınmasında sondaj gemilerinin etkisinin bulunduğunu vurgulayan Dönmez, Türkiye'nin Akdeniz ve Karadeniz'de aramalar yapmak için uzun vadeli bir iş planına sahip olduğunu aktardı. 

Dönmez, kiralama bedelinin ortada olduğunu, bu nedenle söz konusu gemilerin alınmasının daha az maliyetli olduğunu fark ettiklerini kaydetti. 

Yorumlar (0)