Kapitalizm Nedir? Kapitalizmin Araçları

EKONOMİ 10.08.2020, 20:47
Kapitalizm Nedir? Kapitalizmin Araçları

Çok eskiden beri hayatımızı yer alan ve bir ekonomik sistem olan kapitalizim nedir?

Kapitalizm; üretim araçlarının özel mülkiyete ait olması ve bu mülkiyetin kar amacıyla işletilmesine dayanan bir sistemdir. Serbest piyasa ekonomisi olarak düşünülen ve 16. yy da ortaya çıkarılmış olan kapitalizm merkezinde özellikle özel mülkiyet, sermaye birikimi, ücretli emek, fiyat sistemi, takas, rekabet pazarları bulunmaktadır. Kapitalizm piyasa ekonomisinde karar verme yatırım yapma imkanını tamamen sermayeye vermektedir.

Üretim sahipleri ekonomik sistemi modelleyen ve yönlendiren kişilerdir. Malların fiyatları, dağıtımı, pazarlanması tamamen sermaye sahipleri tarafından belirlenmektedir. Kapitalist sistemin en pratik uygulaması 16. ve 19. yüzyıllar arasında Avrupa’da yapılmıştır. Bu yüzyıllar arasında kapitalizmin gelenekselleşmiş ve kurumsallaştırılmış bir ekonomik model olarak dünyaya tanıtılmıştır.

Kapitalizmin Araçları

Kapitalizmin araçları ve amaçları nelerdir diye düşünüyorsanız öncelikle sermayenin kapitalizmin en önemli unsuru olduğunu bilmeniz gerekiyor. Sermaye sahipleri sistemi istedikleri gibi modelleyen ve yönlendiren kişilerdir. Kapitalizm ikonik modeli içerisinde yer almak istiyorsanız öncelikle sermaye birikimine sahip olmalı, ücretli emek sisteminin tarafı olmalısınız. Fiyat sistemi üzerinde insiyatif kullanabilmek için sermaye birikimine sahip olmanız kapitalizmin vazgeçilmezleri arasındadır. Klasik kapitalizmin Marx kapitalizmi ve politik sistem içerisinde yer almak istiyorsanız öncelikle kapitalizm ekonomik sistem modellemesi içerisinde sağlam bir yere sahip olmanız gerekecektir.

Dünya genelinde kabul görmüş ve uygulanmış olan kapitalizmin bugün kabul edilmeyen ve aksayan bir ekonomik sistem olarak görülse de gelecek yüzyılda da dünya genelinde tercih edilecek bir ekonomik model olarak kabul edilmektedir. Kapitalizm içerisinde yer alan ve kullanım değeri olan ürünler ve unsurların tamamı piyasa içindeki sermaye ve fiyat değişimini etkiler. Üretim biçiminden üretim yöntemlerine kadar her türlü aracın kullanıldığı ve burjuva sınıfının yer aldığı kapitalizm de sermaye sahiplerini meşru kılan bir ekonomik model olarak meta haline gelmiştir. Emek gücünün çok düşük ücretlerle satın alınması ve bu güç ile üretilen üründen çok yüksek fiyatlarla emek gücüne geri satılması üzerine kurulu olan bu sistem üretilen ürünlerin değerini koruyarak satılmasını sağlar.

Yorumlar (0)