Kanal İstanbul'da yeni gelişme: Onaylandı!

Kanal İstanbul ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu onaylandı.

EKONOMİ 17.01.2020, 12:37 17.01.2020, 14:21
Kanal İstanbul'da yeni gelişme: Onaylandı!

Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu'nu bugün itibarıyla onayladıklarını duyurdu. 

Bakan Kurum, ayrıca 100 Bin Sosyal Konut Projesi'ne 1 milyon 209 bin başvuru yapıldığını da bildirdi. 

Kanal İstanbul Projesi'nin amacı ne?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Kanal İstanbul Projesi'nin amacını Türkiye'de deniz trafiğinin güvenli olarak sağlanması, insanların ve değerlerin korunması olarak açıklayan Turhan, "İstanbul Boğazı'ndan geçen deniz aracı sayısında 15 yılda yüzde 25'lik azalma, bunların taşıdığı yük miktarında yüzde 53'lük artış var." demişti.

"Günde 185 gemi geçirilebilecek"

Turhan, İstanbul Boğazı'nı kullananlara yeni bir su yolu oluşturmanın hedeflendiğini belirterek, "Kanalın kapasitesi, Boğaz'ın 2,5 katının üstünde 3 katına yakın olacak." ifadesini kullanmıştı.

Otoyol standardındaki Kanal İstanbul'dan güvenli olarak günde 185 geminin geçirilebileceğini kaydeden Turhan, "Şu anda Boğaz'dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz." demişti. 

"Yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak"

Turhan, Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alınacak paranın asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında olduğunu aktararak, "68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız." açıklamasını yapmıştı. 

Yorumlar (0)