Kamu konutu alacak memura müjde!

Oturduğu kamu konutunu satın almak isteyen memurlara müjdeli haber, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geldi.

EKONOMİ 29.09.2019, 15:14
Kamu konutu alacak memura müjde!

Bakanlığın Millî Emlak Genel Tebliği'nde yeni düzenlemeye gidildi. Düzenlemeye göre, oturduğu kamu konutunu satın almak isteyen memurlar için "satış koşullarında iyileştirmeler" yapıldı.

"Milli Emlak Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlandı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gerçekleştirilen yeni düzenlemeye göre, kamu konutlarında oturan memurlar için satış şartlarında memur lehine güncelleme gerçekleştirildi.

Tebliğe göre, kat mülkiyetli kamu konutları da dâhil olmak üzere, kat irtifakı konulan konutlar bağımsız bölümler şeklinde satışa çıkarılacak.

İkamet ettiği kamu konutunu satın almak isteyen devlet memurlarına 5 yıl, 7 yıl ve 10 yıl vadeli ödeme planı hazırlanacak.

Devlet konutları ihaleye çıkarılıyor

Satış için devlet konutlarının ihalesi yapılacak. Yapılacak ihalede verilen en yüksek değer ve ödeme şartları, söz konusu konutta ikamet eden devlet memuru, tebligatla bilgilendirilecek.

Devlet memuru, içinde bulunduğu konutu satın almak istediğini İdare'ye iletecek ve ihale bedelini 5 yılda ödemeyi kabul etmesi durumunda, yüzde 20'si peşin olmak üzere kalan tutarı 60 ay, 7 yılda ödemeyi taahhüt etmesi durumunda yüzde 25'i peşin kalan tutarı 84 ay, 10 yılda ödemeyi istemesi durumunda ise yüzde 30'u peşin kalan tutarı 120 ay olmak üzere Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında yükselişlerle ödemelerini taksitli olarak yapabilecek.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise en yüksek yüzde 12 olacak.

Diğer taraftan devlet memurunun peşin satın alma tercihini kullanması durumunda memura ihale bedeli üzerinden yüzde 10 indirim yapılacak.

İlk adımda 5 bin konut

Devlet memurunun ikamet ettiği konutu satın almayı arzu etmemesi durumunda devlet konutu, yapılacak ihalede en yüksek fiyat teklifini öneren alıcıya, peşin veya yüzde 25'i peşin olmak üzere 2 yıla kadar taksitle satılacak.

Program kapsamında, 33 bine yakın devlet konutunun kat mülkiyeti ya da irtifakı kurulmasına dair çalışmalara start verildi. İlk adımda kat mülkiyeti ve kat irtifakı bulunan 5 bin konutun satış ihalesi gerçekleştirilecek.

Öte yandan "Milli Emlak Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"de yapılan düzenlemeyle, 17 Nisan 2018 tarihli tebliğin 3'üncü maddesinde yer alan "Maliye Bakanlığını" ibaresi "Çevre ve Şehircilik Bakanlığını" şeklinde değiştirilirken, 16'ncı maddesinde yer alan "Maliye Bakanı" ibaresi "Çevre ve Şehircilik Bakanı" şeklinde güncellendi.

Yorumlar (0)