Kamu işçilerinin zam oranı belli oldu

700 bin civarında kamu işçisini ilgilendiren zam pazarlıkları sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zam oranını açıkladı. İşte kamu işçilerinin alacağı en düşük maaş ve yapılan zam oranı...

EKONOMİ 09.05.2023, 10:18 09.05.2023, 12:40 Hakan Öksüz
Kamu işçilerinin zam oranı belli oldu

Kamudaki çalışanların gözü kulağı, toplu sözleşme görüşmelerinin ardından hükümetten bugün gelecek açıklamadaydı. Yaklaşık 700 bin kamu işçisini ilgilendiren zam pazarlığı yakından takip edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zam oranını duyuracaklarını belirtmiş ve bugünü işaret etmişti. Kamu işçilerine zam oranı açıklandı.

En düşük maaş 15 bin lira, zam oranı yüzde 45!

Kamu işçileri için yapılacak zam oranının yüzde 45 olacağı, en düşük maaşın ise 15 bin liraya yükseltileceği kaydedildi. Erdoğan'ın açıklamasına göre gece çalışanlarının ücretlerinde yüzde 8'lik artışa gidildi. Fazla çalışma ücretlerine ise yüzde 70 oranında zam yapıldı.

Hükümet ve işçi tarafının teklifleri neydi?

Hükümetin ilk teklifi, ilk 6 ay için "yüzde 30 zam" ve 11 bin 500 lira taban fiyat olmuştu. Bunu yeterli görmeyen ve daha fazla iyileştirme isteyen işçi temsilcileri ise "yüzde 45 zam" ile 15 bin lira taban ücrette diretmişti. Bu talep üzerine hükümet, "yüzde 40 zam" ve "12 bin lira taban ücret" teklifini sundu. 

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay (ortada) ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan (sağda)

Bu görüşmeler; hastane, üniversite, kömür işletmeleri, elektrik üretim santralleri, şeker fabrikaları, il özel idareleri, Demiryolları ve Karayolları'nda görevli yaklaşık 700 bin kamu işçisini ilgilendiriyor.

Memurlar, ağustos ayını bekliyor

7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ise 1 Ağustos'ta başlayacak. 2024-2025 yıllarını kapsayacak bu görüşmelerde ise 3,5 milyon memurun yanı sıra memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranı netleştirilecek.

Yorumlar (0)