Kamu işçileri için zam pazarlığı başladı

HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ, kamu işçilerinin en düşük brüt ücret talebinin 4 bin 800 TL, 2021-2022 senesinin ilk 6 ayı için yüzde 20, kalan 6 ayı için enflasyon artı yüzde 3’lük bir refah payı için talepte bulundu.

EKONOMİ 31.05.2021, 14:14 31.05.2021, 14:27
Kamu işçileri için zam pazarlığı başladı

Demiryolları, karayolları, hastaneler, il özel idareleri, şeker fabrikaları, hastaneler ve elektrik üretim santralleri başta olmak üzere kamunun 700 binin üzerindeki işçisinin ücretlerine 2021-2022 senesinde yapılacak olan zammın belirleneceği toplu iş sözleşmesi görüşmesi süreci resmi olarak başladı.

Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız ve Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, iki konfederasyonca hazırlanan ortak talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e iletti.

“Toplu iş sözleşme müzakeresi uzun bir süreçtir”

Bakan Bilgin görüşmenin açılışında konuşma gerçekleştirerek, “Bugün burada konfederasyonlarımız ve işçi sendikalarımızla beraber bir protokol anlaşması yapacağız. Onların tekliflerini alacağız. Bu teklifler üzerinde gerekli olan çalışmaları gerçekleştirdikten sonra müzakereye devam edeceğiz. Toplu sözleşme müzakeresi uzun süren bir süreçtir. Fakat bunu biz ne kadar kısa ürede geniş bir uzlaşı zemininde başarabilirsek, Türkiye’nin çalışma hayatının istikrarına da büyük bir katkı sağlamış oluruz. Türkiye’nin demokrasisine katkımız olmuş olur.” şeklinde konuştu.

Ardından söz alan Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ile Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız ise işçilerin taleplerini aktardı.

En düşük brüt ücret talebi 4 bin 800 TL

Bütün kamu işçilerinin en düşük brüt ücretinin öncelikle 4 bin 800 TL’ye yükseltilmesi talebinde bulunan konfederasyonlar, 2021-2022 senesinin ilk 6 ayı için yüzde 20, öteki 6 ay için ise enflasyon dışında yüzde 3 de refah payı istedi.

700 binin üzerinde işçinin sosyal ve mali hakkı

Geçtiğimiz senelerde yaklaşık olarak 200 bin kişiyi ilgilendiren bu görüşmeler, taşeron sisteminden kadroya geçen işçilerin de sisteme dahil olmasıyla beraber bu sene 700 binin üzerinde işçinin sosyal hakları ve mali haklarını doğrudan etkilemesi açısından büyük bir öneme sahip.

Temmuz ayında sona erecek

Kamu işçilerinin ücretlerine 2021-2022 senelerinde yapılacak olan zam görüşmelerinin temmuz ayında nihayete ermesi bekleniyor.

Yorumlar (0)