"Kaçak elektriği en çok gelir düzeyi yüksek olanlar kullanıyor!"

Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, kaçak elektriği en fazla kullananların gelir düzeyi yüksek olan vatandaşlar olduklarını, söz konusu kişilere 2021 itibarıyla hizmet verilmeyeceğini ifade etti. 

EKONOMİ 30.10.2020, 10:15
"Kaçak elektriği en çok gelir düzeyi yüksek olanlar kullanıyor!"

Türkiye'nin bazı kesimlerinde kaçak elektrik kullanımının oldukça yaygın olduğu biliniyor. 

Kaçak elektrik kullanımının en fazla olduğu şehirler şöyle:

Şırnak, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa. 

Söz konusu şehirlere dağıtım hizmeti sağlayan Dicle Elektrik, 2013 senesinden kaçak elektrik ve tarımsal sulama aboneleri kullanan vatandaşlar ile büyük problemler yaşamaya devam ediyor. 

"Tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımı fazla"

Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 100 metrelik bir yükseklikten drone'ların kaçak elektriği saptayabildiğini ifade etti.

Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Atalay, kaçak elektrik kullanımının özellikle tarımsal sulamada ciddi derecede fazla olduğunu kaydetti. 

"Gelir düzeyi yüksek vatandaşlar kullanıyor"

Atalay, ilerleyen süreçte tarımda kaçak elektrik kullanımını uydu ile belirleyebileceklerini ifade ederek, kaçak elektriği en fazla kullananların gelir düzeyi yüksek vatandaşlar olduğuna dikkat çekti. 

"Elektrik faturalarını ödemiyorlar"

Elektrik ödemeleri geciktiren ve tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanan vatandaşlara 2021 yılı itibarıyla hizmet verilmeyeceğini belirten Atalay, hizmet verdikleri alanlarda tarımsal sulama abonelerinin genellikle elektrik faturalarını ödemediklerini söyledi.

"Borç 3,5 milyarı geçti"

Ataşay, söz konusu alanlarda 2020 yılının Haziran ayı itibarıyla tarımsal sulama abonelerinin toplam borcunun 3 milyar 680 milyon TL'ye yükseldiğini ifade etti. 

"Drone'lar ile kaçak elektrik tespit edilebiliyor"

Ekiplerin artık drone'lardan yararlandığını vurgulayan Atalay, söz konusu drone'lar ile 5 kilometrelik bir bölgede 100 metre gibi bir yükseklikten kaçak elektriğin saptanabildiğini belirtti.

Atalay, hem tarımsal sulamada hem de farklı alanlarda kaçak elektrik kullanımını hızlıca belirleyebildiklerine dikkat çekerek, koordinatların belirlenmesi ve görüntülerin çekilmesi halinde bunların delil niteliğine sahip olduğunu söyledi.

"Uydu destekli proje yolda"

Uydu destekli projelerinin hazırlanma aşamasında olduğunu aktaran Atalay, bu projelerin bitmesi halinde 61 bin kilometreden fazla olan dağıtım alanlarında hangi oranda elektrik kullanıldığının tespit edilebileceğini, bunun için topraktaki nem oranı, ekili ürünler ve arazi yapısına bakılacağını ifade etti.  

Yorumlar (0)