Josep Borrell: Yeni bir ekonomik kriz kapıda!

Son dönemlerdeki gelişmelerin küresel ekonomik sistem üzerinde ciddi etkiler yarattığını kaydeden yayımlayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yeni bir ekonomik krizin kapıda olduğunu bildirdi.

EKONOMİ 17.05.2022, 01:39 Hakan Öksüz
Josep Borrell: Yeni bir ekonomik kriz kapıda!

Küresel piyasalar, son aylarda dünya çapında etki yaratan durumlar nedeniyle çalkantılı bir dönemden geçiyor. Ukrayna-Rusya savaşı ile Çin'in yeniden koronavirüs karantinasına girmesi, tedarik zincirini bozmuş durumda. 

Akaryakıt ve ürün akışının azalması, enflasyonun küresel çapta yükselmesine neden oluyor. Bu belirsiz durum, kripto piyasalarında yaşanan son düşüşlerin de tetikleyicisi oldu.

"Rusya-Ukrayna savaşı, AB'yi derinden etkiledi"

Son dönemdeki ekonomik durum hakkında bir blog yazısı yayımlayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş, halihazırda kırılgan durumda bulunan finansal sistem için domino taşı işlevi gördü. AB'nin, hem Rusya hem de Ukrayna ile ekonomik ilişkileri oldukça köklü. Bu nedenle savaşın yol açtığı ekonomik yaptırımlar, AB'yi derin şekilde etkiledi." ifadelerini kullandı.

"Emtia ve enerji fiyatları arttı"

Savaş nedeniyle tedarik zincirinin bozulduğunu kaydeden Borrell, karşılıklı yaptırımlardan dolayı emtia ve enerji fiyatlarının küresel ölçüde artışa geçtiğini bildirdi. Enflasyonun keskin şekilde yükseldiğini aktaran Borrell, 2021 yılında bozulan tedarik zincirinin Ukrayna'daki savaşla bir üst boyuta taşındığını ifade etti.

"Daha az riskli yatırımlara yönelecekler"

Yüksek enflasyondan en fazla etkilenen kesimin yoksul halk olduğunu kaydeden Josep Borrell, "Enflasyon, küresel çaptaki eşitsizliğin artmasına neden oldu. Hisse fiyatları ile kripto para birimlerinde de son dönemlerde keskin düşüşler görüldü. Bütün bunlar, yeni bir ekonomik krizin fitilini yakabilir. Bu dönemde uluslararası sermayenin daha az riskli yatırımlara yöneleceği söylenebilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)