İthalata karşı radikal önlem: Yasak!

Hükûmet, işsizlikle mücadele, yeni istihdam alanlarının oluşturulması ve ithalatın azaltılması amacıyla bazı formülleri devreye sokma hazırlığı yapıyor.

EKONOMİ 03.12.2019, 08:37
İthalata karşı radikal önlem: Yasak!

Hükûmet tarafından "işsizlikle mücadele", "yeni istihdam alanlarının oluşturulması" ve "ithalatın azaltılması" kapsamda sağlık turizmi başta olmak üzere, hizmet ve imalata yönelik yeni teşvik politikaları ile kamu kurumlarının yerli ürün kullanımına yönelik tedbirler gözden geçirildi. Hayata geçirilecek yeni uygulamalar da ana hatlarıyla belirlendi.

İlk kamu kurumları

"İthalatı azaltmaya" yönelik politikalar kapsamında Hükûmet, öncelikle kamu kurumlarına getirilen "yerli ürün kullanma şartına" ilişkin uygulamanın kapsamını genişletiyor. 2019 yılının Nisan ayında Hükûmet, kamu alımlarında sağlıktan inşaata, tarımdan sanayiye ve turizmden elektroniğe kadar çeşitli alanlarda kullanılan 761 eşya için, "istisnai durumlar" dışında ithalat izin belgesi düzenlemeyeceğine yönelik karar almıştı.

AK Parti ekonomi kurmayları, "yerli ürün" kullanımı konusunda "tüm bakanlıklara" bir defa daha talimat verildiğini, ihalelerin yerli ürünler üzerinden yapılacağını belirtti. İthal ürünle aynı kalitede olacak Türkiye üretimi ürünler belirlenecek. Ayrıca bu ürünlere yönelik "kalite denetimi" yapılacak. İthalata dayalı üretim yerine, yerli üretimi teşvik edecek yeni uygulamalar devreye sokulacak.

Sağlıkta istihdam artacak

Turizm ve sağlık başta olmak üzere, istihdamın artırılmasına büyük katkısı olan hizmet sektörüne yönelik yeni adımlar da gündeme geliyor.  AK Parti’nin ekonomi kurmayları konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’ye, sadece sağlık turizmi kapsamında 612 binden fazla yabancı turist geldi. Bu potansiyel değerlendirilerek, sağlık turizmi konusunda hedef ülkeler tespit edildi. Buralara gidip, agresif bir tanıtım kampanyası yapılacak.”
Sağlık turizmi konusunda Türkiye'ye rağbetin yüksek olduğu ülkelerde büyük tanıtım kampanyaları yapılarak, hastanelerin istihdam kapasitelerinin artırılması planlanıyor.

Yorumlar (0)