İşten çıkarma 3 ay yasaklandı! Ücretsiz izne çıkarılanlara da ödeme var

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında işten çıkarmalara 3 ay süreyle yasak getirilirken, ücretsiz izne çıkan işçilere de günlük ödeme yapılmasına karar verildi.

EKONOMİ 16.04.2020, 08:59 16.04.2020, 09:05
İşten çıkarma 3 ay yasaklandı! Ücretsiz izne çıkarılanlara da ödeme var

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında ekonomik tedbirler içeren kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Söz konusu taslağa göre, işten çıkarmalara 3 ay süreyle yasak getirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işten çıkarma yasağını 6 aya kadar uzatabilecek.

Öte yandan, fesih yasağı olan işveren, işçileri ücretsiz izne çıkarma hakkına sahip olacak. Ücretsiz izne çıkarılan işçilere de günlük 39.24 lira ödeme yapılacak.

15 Mart gününden sonra işten çıkarılan ve işsizlik maaşı alamayan işçilere de günlük 39.24 lira ödenecek.

Yasada bulunan diğer maddeler ise şöyle:

Milli Parklar ve Orman Genel Müdürlüğü taşınmazları ile Hazine ve belediye taşınmazlarına ait borçlar, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredi borçları, sosyal sigorta prim ödemeleri ile belediyelerin gelir vergisi tevkifatı ödemeleri 3 ay süreyle ertelenecek.

Faaliyetleri durdurulan iş yerler ile konutlara ilişkin su faturası borçları belediyeler tarafından 3 ay süreyle ertelenebilecek

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu dâhilindeki toplu iş sözleşmelerinin yapılması, yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile lokavt ve greve ilişkin süreler, düzenlemenin yürürlüğe girdiği günden itibaren 3 ay süreyle uzatılacak.

Kısa Çalışma Ödeneği'ne ilişkin başvurular hızlıca sonuçlandırılacak.

Devlete ait üniversitelerin diş hekimliği fakülteleri ile tıp fakültelerinin döner sermaye işletmesi birimlerine, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden kaynak aktarımı yapılabilecek. 

Sermaye şirketleri, 30 Eylül 2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârlarının sadece yüzde 25'ine kadar dağıtabilecek.

Kısa çalışma uygulamasından faydalanabilmek için iş yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde gerçekleştirilen başvurular, uygunluk tespitleri hariç, başvuru gününden itibaren 60 gün içerisinde sonuçlandırılacak.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ ya da kuracağı diğer şirketlerle alt fonların denetim raporlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunum tarihi, Haziran ayından Ağustos ayına çekilecek.

Yorumlar (0)