İşte yeni ekonomi paketinin ayrıntıları...

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ekonomi ağırlıklı yeni torba yasanın ayrıntılarını açıkladı. Muş, varlık barışının 6 ay uzatılmasını teklif edeceklerini duyurdu.

EKONOMİ 08.07.2019, 13:23 08.07.2019, 14:11
İşte yeni ekonomi paketinin ayrıntıları...

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ekonomi ağırlıklı yeni torba yasanın ayrıntılarını açıkladı.

Muş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Varlık barışı 

"Varlık barışını 6 ay daha (31 Aralık 2019'a kadar) uzatmayı teklif ediyoruz." 

Yedek akçenin yüzde 10 ayrılması 

"Merkez Bankası'nın kanununda değişikliğe gidiyoruz. Yedek akçe olarak ayrılan oranları Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getiriyoruz. Yüzde 10 olarak yedek akçenin ayrılmasını teklif ediyoruz."

Klonlanmış telefonlar kapatılacak

"Yurda farklı şekilde sunulmuş, klonlanmış IMEI ile kullanılan telefonlar 4 ay içinde kapatılacak. Telefonların sisteme dahil olması için bir yıl içinde 250 TL yatırılması halinde sisteme entegre edilecek. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra yurda sokulan klonlanmış IMEI'ye sahip telefonlar hiçbir şekilde iletişime açılmayacak."

Yurt dışına çıkış harcı 

"Yurt dışına çıkış harcının 15 TL'den 50'ye çıkarılmasını teklif ediyoruz. "

Firmaların borçlarının yapılandırılması

"Mali sistemde bulunan firmaların borçlarının yapılandırılması için bir düzenleme getiriyoruz. Geçmiş dönemde İstanbul Yaklaşımı olarak yapılan buna benzer bir sistem kurulmasını öngörüyoruz. 2 yıllık sürede şirketler kanunda belirtilen şartlar içinde müracaat etmesi halinde belli başlı teşvikler olacak ve borçlar bankalar tarafından yapılandırılacaktır. Burada bir çerçeve anlaşması ortaya konacaktır."

Merkez Bankası'nda görev değişikliği

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasına ilişkin, "Kamuoyunda Merkez Bankası Başkanının görev değişimiyle ilgili 'hukuksuz', 'kanunsuz' olduğuyla alakalı pek çok açıklama yapıldı. Bunlar doğru değildir. Kullanılan tasarruf Cumhurbaşkanına tanınan yetki çerçevesinde yapılmıştır. Yapılan uygulama hukukidir. Bunda herhangi bir tartışma söz konusu değildir." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)