İşsizlik oranı yüzde 13 seviyesine yükseldi!

TÜİK'in açıkladığı verilere göre işsizlik oranı yüzde 13 olarak gerçekleşti.

EKONOMİ 18.09.2019, 09:09 18.09.2019, 09:29
İşsizlik oranı yüzde 13 seviyesine yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Salı günü Haziran 2019'a ait işgücü istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde, geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı 938 bin kişi artarak 4 milyon 253 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı ise 3,2 puanlık artışla yüzde 13 seviyesinde seyrediyor.

Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 15,3 iken, genç nüfusta -yani 15-24 yaş arası- işsizlik oranı yüzde 24,8'e yükseldi.

İstihdam oranı yüzde 46,4

İstihdam edilenlerin sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 802 bin kişi azaldı ve istihdam oranı 2 puanlık düşüş ile yüzde 46,4'e geriledi. İstihdam edilenlerin yüzde 18,9'u tarım, yüzde 19,7'si sanayi, yüzde 5,7'si inşaat ve yüzde 55,7'si hizmet sektöründe yer alıyor. 

İşgücüne katılım oranına bakıldığında, 0,5 puanlık azalmayla yüzde 53,3 olarak gerçekleştiği görülüyor. Aynı dönemler için kıyaslama yapıldığında, erkeklerin işgücüne katılım oranı yüzde 72,4'e gerilerken, kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 34,7'ye yükseldi.

Bunlara ek olarak, Haziran 2019'da herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan çalışanların oranı, 1,2 puan artışla yüzde 35,2 olarak seyrediyor. Bu durum tarım dışı sektörlerde ise, 0,8 puanlık yükselişle yüzde 23,2 olarak gözlemleniyor.

"Gerçeği yansıtmıyor!"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Öztrak, "Bir ülkede milletin işi varsa, gençler üniversiteden mezun olduktan hemen sonra iş bulabiliyorsa o ülkede işler yolundadır, ekonomide çarklar dönüyordur. Bugün açıklanan işsizlik rakamları ekonominin ağır hasta olduğunu gösterdi. İşsizlik yüzde 13’e yükselmiş. Geçen yıldan bu yana artış 3 puan. İşsiz sayısı 4 milyona çıktı. Biz bu tabloyu hiçbir krizde görmemiştik. Gerçek işsiz sayımız ise 7 milyona ulaşmış." diye konuştu.

Ekonomistler açıklanan işsizlik ve istihdam verileri hakkında kendi Twitter hesaplarından açıklamalarda bulundu. Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, genç nüfustaki işsizlik oranına vurgu yaparak, her şeyin normal olmadığını savundu.

Ankara Üniversitesi İşletme bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Yalçın Karatepe ise Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) ve TÜİK'in açıkladığı verileri karşılaştırdı.

Ekonomist Uğur Konuk ise, kayıt dışı istihdam verisine vurgu yaptı.

Yeditepe Üniversitesine öğretim üyesi olan Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise, açıklanan veriler üzerine Türkiye ekonomisi üzerine bir durum tespitinde bulundu. 

İşsizlik nedir?

Ekonomistler işsizliği, iş arayan insanların iş bulamama durumu olarak tanımlıyor. Birçok farklı işsizlik türü literatürde mevcut ve işsizliğin her türü ekonomiyi oldukça etkiliyor. Çeşitli ekonomistler işsizliğin neyden kaynaklandığını anlandırmak için çeşitli teoriler üretiyor ve çalışmalar yapıyorlar. Ünlü ekonomist John Maynard Keynes, işsizliğin oluşmasının asıl sebebini yatırımcıların daha fazla ürün üretmek yerine, daha fazla para kazanma isteği olarak açıklıyor.

TÜİK ise, referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış ve böyle bir iş ile bağlantısı da olmayan) kişilerden iş aramak için son üç ay içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan tüm kişileri, işsiz nüfusuna dahil ediyor.

Ayrıca, üç ay içinde başlayabileceği bir iş bulmuş ya da kendi işini kurmuş ancak işe başlamak ya da işbaşı yapmak için çeşitli eksikliklerini tamamlamak amacıyla bekleyenler de işsiz nüfus kapsamına dahil ediliyor.

Yorumlar (0)