İşsizlik maaşına asgari ücret zammı

1 Temmuz tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere yüzde 30 artırılan asgari ücretle birlikte en düşük işsizlik maaşı da 2 bin 568 lira oldu.

EKONOMİ 27.07.2022, 19:06
İşsizlik maaşına asgari ücret zammı

Her sene 1 Ocak’ta yürürlüğe giren ve tüm sene boyunca geçerli olan asgari ücret, bu yıl 1 Temmuz tarihi itibarıyla tekrar belirlenerek yüzde 30 artırıldı. Bahse konu artış, işsizlik maaşlarını da yükseltti. 

En düşük işsizlik maaşı ne kadar?

1 Temmuz 2022 ile 31 Aralık 2022 döneminde ödenecek olan işsizlik maaşları, söz konusu dönemde geçerli olan brüt 6 bin 471 lira üzerinden hesaplanacak. Bu doğrultuda, asgari ücretle çalışanlara bu dönemde ayda 1.981 lira yerine 2 bin 568 lira ödenecek. Yüksek maaşla çalışırken işten çıkarılanların işsizlik ödeneği ise 3 bin 972 liradan 5 bin 137 liraya yükseltildi.

İşsizlik maaşı alma şartları nelerdir?

Kişinin işsizlik maaşından yararlanabilmesi için kendi kusur ve isteği dışında işsiz kalması bekleniyor. Öte yandan, iş sözleşmesinin feshinden evvelki son dört ayda hizmet akdine tabi olmak şartıyla son üç sene içerisinde minimum 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmesi, iş sözleşmesinin feshedilmesinden sonraki bir ay içerisinde İŞKUR birimine dijital ortamda veyahut şahsen başvuruda bulunulması gerekiyor.

Maaş alınacak süreler, sigortalıların kıdemleri doğrultusunda değişiklik gösteriyor. Mücbir nedenler haricinde başvuruda gecikme yaşanan süre işsizlik maaşından düşülüyor.

İşsizlik maaşı kaç ay ödeniyor?

Hizmet akdinin feshedilmesinden evvelki son üç sene içinde 600 gün sigortalı bir şekilde çalışıp işsizlik sigortası primini ödemiş olan işsizlere altı ay, 900 gün sigortalı bir şekilde çalışıp işsizlik sigortası primini ödemiş olan işsizlere sekiz ay, bin 80 gün sigortalı bir şekilde çalışıp işsizlik sigortası primini ödemiş olan işsizlere on ay süreyle işsizlik maaşı ödeniyor. 

Yorumlar (0)