İş arayanlar dikkat: Bakanlık 5 bin 64 personel alınacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taşra teşkilatları, Devlet Su İşleri ve Orman Genel Müdürlüğü emrinde görevlendirilmek üzere toplamda 5 bin 64 işçi alımı yapılacak.” şeklinde konuştu.

EKONOMİ 22.03.2022, 17:59 23.03.2022, 17:31
İş arayanlar dikkat: Bakanlık 5 bin 64 personel alınacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “22 Mart Dünya Su Günü” sebebiyle Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenmiş olan törene katılarak burada bir çalışma gerçekleştirdi. Dünya Su Günü’nde 325 tesisin toplu açılış töreniyle anlamına yakışacak bir şekilde karşılamanın mutluluğunu taşıdıklarını söyleyen Oktay, “Yatırım bedeli 4 milyar 618 milyon TL olan toplamdaki 325 eserin şehirlerimize, çiftçilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu yatırımlarla 80 milyon metreküpe yakın bir suyu depolayıp şehirlerimize senelik 83 milyon metreküplük içme suyu sağlayıp, yaklaşık olarak 190 bin hektarlık araziyi sulayarak, 764 bin dekar araziyi toplulaştırıp, ekonomimize senelik 300 milyon TL’den fazla katkı sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.

“Bir parça rahat nefes alacağız”

Bu seneki Dünya Su Günü’ne ilişkin programların “Yer altı suyunu görünür kılmak” teması ile yapılmasının manalı olduğunu ifade eden Oktay, “Belki de yer altı suları gözden ırak olduğundan, sınırsız bir kaynak gibi görülüyor. Fakat yer altı sularının tabi dengesi de yer üstü suları gibi bilinçsiz kullanımdan dolayı hızlı bir şekilde bozulmaktadır.

Yer üstü sularında olduğu gibi kuraklık, yer altı sularında da ciddi azalmalara sebep olmuştur. Başta Konya olmak üzere kimi şehirlerimizde giderek sayıları fazlalaşan obruklar, yer altı sularındaki çekilmenin somut ibareleridir. Bu sene hamdolsun ki kar yılı ve kar yağışı bol. Bundan dolayı biraz rahat nefes alacağız ancak kuraklık tehdidinin genel olarak hale en önemli problemlerimizin arasında yer almayı sürdürdüğü konusunu unutmamalıyız.” şeklinde konuştu.

“44 şehrimiz susuz kalma tehlikesiyle karşılaşacaktı”

Türkiye’nin yapmış olduğu yatırımlarla içme suyunda ve tarımsal sulamada büyük sorunlarla karşılaşmadan bu kuraklık dönemi geçirebilmesinin büyük bir etkisi olduğunu ifade eden Oktay, “Su alanında 300 milyar TL’ye yakın bir yatırım ile toplamda 9 bin 189 tesisimizi hizmete aldık. Yalnızca barajlarda, Cumhuriyet tarihinde yapılmış olanların tamamını ikiye katlayıp, toplamda 47 milyon metreküplük su depolamış olduğumuz 654 yeni barajı ülkemize kazandırdık. Hizmete açmış olduğumuz 605 yeni hidroelektrik santraliyle beraber, elektrik üretim kapasitemizi de 109 milyar kilovatsaate çıkarttık, Ülkemizdeki bütün şehirlerin içme suyu meselesini yeniden masaya yatırdık. Yalnızca bu kapsamda 286 tane içme suyuyla 24 tane atık su tesisini bitirip hizmete açarak, toplamda 49 milyon vatandaşımıza senelik 2,9 milyar metreküplük içme suyu ve kullanma suyu verdik. Eğer bu yatırımları yapmasaydık, geçtiğimiz senelerde kuraklığın 44 şehrimizi bütünüyle susuz bırakabilecekti.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

“Önceliğimiz kendi üretimimizi artırabilmek”

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaşın sebep olduğu bölgesel güvenlik kriziyle, beraberindeki yaptırım uygulamalarının yalnızca maden ve enerji piyasalarını alt-üst etmediğini, bu yaşanan krizin aynı zamanda, ayçiçeği, buğday gibi temel gıda maddelerinin temin edilmesi konusunda açmış olduğu belirsizlikten dolayı, gıda sektörünün de bundan etkilendiğini ifade eden Oktay, “Çünkü, dünyanın buğday ihtiyacının yaklaşık olarak 3’te birini bu iki ülke karşılıyordu. Bizlerin tahıl konusundaki üretimi, vatandaşlarımızın rahat bir şekilde ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek miktardadır.

Yalnızca buğdayda da değil, ülkemiz un ve makarna gibi birçok üründe dünyanın en önde gelen ihracatçılarındandır. Dışarıdan alınan buğdayı, şekeri, yağı ve benzeri ürünleri fabrikalarımızda işleyip dünyanın dört bir yanına satıyoruz. Önceliğimiz bu durumda tabi ki de kendi üretimimizi artırmaktır. Üretim artışının bir yolu da tarımsal sulamayı yaygınlaştırmak konusundan geçiyor.” şeklinde konuştu.

“5 bin 64 personel alınacak”

Oktay, halihazırda süren birçok büyük tarımsal projeyle, felaket kapılarına gelmeden çözüm üretecek bir planlama yapıldığını kaydederek, “Geçtiğimiz sene yaşanan sel felaketleri ve orman yangınlarından çıkarmış olduğumuz derslerle kurumlarımızın araç ve insan altyapılarını güçlendiriyoruz.

Bugün bu dahilde atacağımız yeni bir adımın müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakanlığımızın taşra teşkilatları, DSİ Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’nde görev yapmak üzere, toplamda 5 bin 64 personel alımı gerçekleştirilecektir.

Veteriner hekim, mühendis, orman muhafaza memuru, pilot, biyolog, laborant, güvenlik görevlisi gibi kadrolar için istihdam edilmek için alınacak olan personellerimizin ülkemize ve Bakanlığımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)