İptal edilen organizasyonların parası alınabilir mi? Açıklama geldi

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, konser, düğün, her türlü ulaşım ve özel okul için önceden ödenen ücretlerin, organizasyonun iptal edilmesi durumunda koşulsuz geri alınabileceğini; taksit veya senet yapıldıysa bunların ödenmesinden kaçınılabileceğini ifade etti. 

EKONOMİ 15.04.2020, 09:37
İptal edilen organizasyonların parası alınabilir mi? Açıklama geldi

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele dâhilinde dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yoğun tedbirler alındı. İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ortak hareket ederek, ilk olarak özel işletmelerin tamamına yakınının kapatılmasına yönelik karar aldı. Daha sonra 65 yaş üstü ile 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkmalarına yasak getirildi. 

Öte yandan, konser, düğün, şehirlerarası ve yurt dışı yolculuklar, spor müsabakaları gibi faaliyetlere de bir süreliğine yasak getirildi. Okullarda da uzaktan eğitime geçildi. 

Söz konusu kararlar, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılma hızını yavaşlatırken, diğer yandan bazı mağduriyetlere yol açtı. Düğün salonu ile anlaşma yapan, parasını peşin ödeyen veya senet imzalayan, özel okul ücretini yıl başında peşin ödeyen ya da sözleşme imzalayan veliler, spor karşılaşmalarına toplu bilet alan sporseverler, konser bileti satın alanlar, söz konusu organizasyonların iptal edilmesi nedeniyle hizmet alamadı. 

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, alamadığı hizmetin parasını peşin ödemesi nedeniyle tek taraflı mağduriyet yaşayanlara ilişkin yol çözüm sundu. 

Abdullah Özçulcu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bu salgını pandemi ilan etmesiyle birlikte hukukta "mücbir sebep" kavramının devreye girdiğini kaydederek, "Mücbir sebep deprem savaş, salgın gibi özellikler nedeniyle taraflardan birinin ya da ikisinin sözleşmenin gereğini yerine getirememesidir. Elinde olmadan yerine getirememe durumudur. Düğün gibi birçok kalabalık organizasyon yasaklandı. Bu tüketiciler ödediklerini tümüyle geri isteyecekleri gibi eğer senede ya da takside bağlanmışsa bunları ödemekten imtina edebilirler." açıklamasını yaptı. 

Ayrıca, taraflar arasında anlaşma sağlanması durumunda sözleşmenin yükümlüklerinin daha sonra anlaşılan bir zamanda gerçekleştirilmesi için ertelenebileceğini belirten Abdullah Özçulcu, söz konusu yöntemin de yeni bir sözleşme ile güvence altına alınabileceğini söyledi. 

Abdullah Özçulcu, tarafların anlaşamaması durumunda yargı yolunun açık olduğunu belirterek, "Tüketiciler önce il hakem heyetlerine hiçbir masraf ödemeksizin başvurmalıdır. Parasal sınır aşılırsa tüketici mahkemelerinin yolu açıktır. Yargı yolunda davalar oldukça kısa sürmektedir." dedi.

Yorumlar (0)