İngiltere’de enflasyon en zirve noktayı gördü

İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen ay yıllık oranda yüzde 7 artış gösterdi. TÜFE, şubatta yüzde 6,2 artmıştı. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nden (ONS) bildirdiğine göre, TÜFE'nin mart ayında yüzde 7 fazlalaşmasıyla beraber ülkede enflasyon son 30 yılın en zirve noktaya ulaştı.

EKONOMİ 13.04.2022, 18:15
İngiltere’de enflasyon en zirve noktayı gördü

İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi, geçtiğimiz ay yıllık bazda yüzde 7 artış gösterdi.

Uzmanlar, İngiltere'de enerji faturalarındaki üst limitin 1 Nisan'da yükseltilmesi sebebiyle ilerleyen zamanda enflasyonun daha çok artışının beklendiğini belirtti.

Elektrik fiyatlarında artış

İngiliz enerji denetim firması olan Ofgem kuruluşu 6 aylık periyotlarla gerçekleştirdiği incelemeler neticesinde enerji şirketlerinin tüketicilerin faturalarına yansıtabilecekleri en yüksek fiyat miktarın yıllık toplamı 1 Nisan’dan sonrası için 1.277 sterlinden 1.971 sterline yükseltilmişti.

Uzmanlar, fazlalaşan enerji maliyetlerinin tüketicilerin faturalarına yansıtılmasıyla uygulanabilecek en yüksel limitin, Ekim 2022'de bir defa daha fazlalaştırılarak yıllık toplam 2 bin 600 sterline dayanabileceğini belirtiyor.

İngiltere’de, ortalama bir fiyatla incelemesi gerçekleştirilen dairelerde kiracıların her ay ödemek zorunda olduğu belediye vergilerinde ise yüzde 2,4 ila 3,7 miktarlarında artış gözlemlenmişti. Son yapılan yükselmelerle birlikte yıllık ortalama alınan belediye vergisi başkent Londra'da 1.966 sterlin, Shire bölgesinde ise 2 bin 41 sterline çıkış yaptı.

Halk ısınma ve gıdadan kesmeye gidiyor

Fazlalaşan yaşam pahalılığından dolayı ONS firmasınca İngiltere'de Kasım 2021 ila Mart 2022 arasında yetişkinler üstündeki etkilerine dair 13 bin kişinin katılım sağladığı anketin sonuçları geçen hafta bildirilmişti.

Ankette belirtilen açıklamalarda, katılan katılımcıların yüzde 62'sinin geçtiğimiz yılın kasım ayından itibaren bu zamana kadar olan hayat pahalılığını hissettiğini belirtilmişti. Bu yılın mart ayın olduğundaysa bu oranın yüzde 83'e kadar çıktığı bilinmektedir.

İngiltere’de yükselen fiyatlar sebebiyle vatandaşların haftalık yaptığı fatura ve harcamaların fazlalaştığı açıklanan ankette, katılımcıların yüzde 34'ünün elektrik ve doğalgaz kullanımını düşürdüğü, yüzde 31'inin ise gıda giderlerinden azaltmaya başladığı belirtilmişti.

Yorumlar (0)