IMF yeni başkanını belirledi

Bulgar asıllı Kristalina Georgieva, IMF'nin yeni başkanı oldu.

EKONOMİ 26.09.2019, 09:51 26.09.2019, 11:04
IMF yeni başkanını belirledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığına Bulgar asıllı Kristalina Georgieva seçildi. IMF İcra Kurulu, Georgieva'nın 1 Ekim'den itibaren IMF başkanı olması kararı alındığını açıkladı. Açıklamada, Georgieva'nın görev süresinin 5 yıl olacağı da belirtildi.

AB üyesi ülke liderleri, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığı görevi sona erecek Mario Draghi'nin yerine getirilecek isim konusunda yapılan müzakereler sonucu, IMF Başkanı Christine Lagarde ismi üzerinde uzlaşı sağlamıştı. Lagarde, ECB Başkan adaylığı nedeniyle IMF'deki görevinden ayrılmıştı. AB üyesi ülkeler, IMF başkanlığına Dünya Bankası CEO'su olan Georgieva'yı aday gösterme kararı almıştı.

Kristalina Georgieva kimdir?

Bir inşaat mühendisinin kızı olan 66 yaşındaki iktisatçı, Bulgaristan hala komünist yönetim altındayken, Sofya'daki Karl Marx Yüksek Ekonomi Enstitüsü'nde ekonomi ve sosyoloji okudu. 1976’da mezun olduktan sonra, London School of Economics'te British Council bursiyeri olarak İngiltere'ye gitti. 

O zamandan beri, Dünya Bankası ve Avrupa Komisyonunda çeşitli üst düzey roller üstlendi ve her iki kurumda da güçlü bir altyapı oluşturdu. Ocak 2017’de Dünya Bankası’na katılmak için ayrılmadan önce AB bütçesinden sorumlu komisyon üyeliği yaptı.

Normalde, IMF başkanlığı için çok yaşlı sayılırdı. Ancak Fransa'dan gelen baskının ardından IMF, başvuru sahipleri için 65 yaşındaki yaş sınırından feragat etti.

IMF'deki görevinden ne bekleyebiliriz?

Georgieva, başkanlığı 1 Ekim'den itibaren beş yıl boyunca sürdürecek.

IMF yönetim kurulu tarafından seçilmesinden sonra, kendisini "uluslararası işbirliği yoluyla küresel ekonomik ve finansal sistemin istikrarını sağlamaya yardımcı olma görevine inanan biri" olarak nitelendirdi.

Georgieva, küresel ekonomik büyümenin düşmeye devam ettiği, ticari gerilimlerin devam ettiği ve borçların tarihsel olarak yüksek olduğu bir dönemde IMF'nin yönetiminde olmanın büyük bir sorumluluk taşıdığını belirtti. Ayrıca, IMF'nin uzun vadeli hedefinin daha güçlü ekonomiler inşa etmek ve insanların yaşamlarını iyileştirmek için sağlam para, maliye ve yapısal politikaları desteklemek olduğunu söyledi.

"Bu aynı zamanda eşitsizlik, iklim riski ve hızlı teknolojik değişim gibi konularla da ilgilenmek anlamına geliyor." dedi ve ekledi: "Amacım, Fonu üyelerimizin ihtiyaçlarına daha ileriye dönük ve özenli hale getirerek daha da güçlendirmektir."

Yorumlar (0)