IMF, Türkiye ekonomisi için 2021 yılı beklentisini açıkladı

IMF, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında pozitif büyümesini sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, ülke ekonomisinin 2021 yılında yüzde 6 oranında büyümesinin tahmin edildiğini açıkladı.

EKONOMİ 26.01.2021, 01:27 26.01.2021, 16:37
IMF, Türkiye ekonomisi için 2021 yılı beklentisini açıkladı

IMF (Uluslararası Para Fonu) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Türkiye ekonomisi ile ilgili 4. madde konsültasyonu çerçevesindeki denetimin öncü bulguları kamuoyuyla paylaşıldı.

Söz konusu açıklamada, koronavirüs salgınının diğer tüm devletlerde olduğu gibi Türkiye'de de ekonomi ve sağlığı etkilediği belirtildi.

Parasal ve kredi genişlemesini hedefleyen politika müdahalesinin ekonomik gelişmeye güçlü bir ivme kazandırdığına işaret edilen açıklamada, aynı zamanda önceden bulunan kırılganlıkları yükselterek ekonomiyi iç ve dış risklere karşı daha da duyarlı duruma getirdiği de eklendi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Hızlı para ve kredi artışından uzaklaşan son politika dönüşü büyük bir memnuniyetle karşılanıyor. Söz konusu dönüşüm sürerse ve geçici salgın odaklı ek destek, orta vadeli mali konsolidasyon için güvenli bir plana ek olarak finans sektörü ve yapısal reformlarla bir araya gelirse, tamponlar daha hızlı biçimde tekrar oluşturulabilir. Yapısal reformlar, pandeminin uzun vadeli negatif etkilerinin meydana getirdiği riskleri azaltmaya odaklanmalı ve en savunmasızlara destek vermek, işgücü piyasası esnekliğini teşvikte bulunmak ve kurumsal borçların düşürülmesini kolaylaştırmak için amaçlanan tedbirleri içermelidir."

"Politika müdahalesi toparlanma sağladı"

Bahse konu açıklamada, ülkemizin 2020 yılına önceden var olan kırılganlıklarla girdiği hatırlatılarak, salgına karşı uygulanan ilk politika müdahalesinin Türkiye ekonomisinde keskin bir toparlanmaya sebebiyet verdiği vurgulandı.

IMF'nin söz konusu açıklamasında, 2020 yılının sonlarından itibaren para politikasında sıkılaştırılmaya gidilmesinin, geçici düzenleyici önlemlerin gevşetilmesinin ve kamuya ait banka kredilerindeki gözle görünür oranda yavaşlatılmasının TL üzerindeki baskıyı kısıtlamaya ve güveni tekrar inşa etmeye yardımcı olduğu belirtildi.

Türkiye ekonomisi ile ilgili görünümün de değerlendirildiği açıklamada, "Ekonominin 2021 yılında pozitif büyümeyi sürdürmesi bekleniyor." ifadesine yer verildi. Açıklamada, ülke ekonomisinin 2021 yılında yaklaşık olarak yüzde 6 oranında büyümesinin beklendiği dile getirildi.

Zaman içinde devam edilen politikaların tekrar dengelenmesinin daha dayanıklı orta vadeli büyümenin temelini meydana getireceğine vurgu yapılan açıklamada, mali yapısal reformların mali riskleri düşüreceği ve konsolidasyonu destekleyeceği belirtildi.

Yorumlar (0)