IMF'den gıda krizi uyarısı: Maliyetler artabilir

Uluslararası Para Fonu IMF, gıda krizi sebebiyle maliyetlerin yükseldiğini, 2022 ve 2023'te ithalat maliyetlerinin 9 milyar dolar artabileceğini açıkladı.

EKONOMİ 03.10.2022, 16:31 03.10.2022, 17:37
IMF'den gıda krizi uyarısı: Maliyetler artabilir

Uluslararası Para Fonu, büyük fiyat şokları sebebiyle dünyanın bir gıda krizi ile karşı karşıya olduğunu ile ilgili uyarıda bulundu.

Kriz sebebiyle maliyetler artabilir

Uluslararası Para Fonu (IMF) ''Küresel Gıda Kriziyle Mücadele: Etki, Politika Yanıtı ve IMF’nin Rolü” başlıklı raporunu paylaştı.

Raporda, büyük fiyat şoklarının gıda güvensizliğini şiddetlendirmesi sebebiyle dünyanın bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi. IMF, küresel gıda krizi sebebiyle finansal maliyetlerin arttığını ifade ederek gıda güvensizliğine yüksek oranda maruz kalan ülkelerin gübre ve gıda fiyatlarındaki artış sebebiyle 2022 ve 2023’te ithalat maliyetlerinin 9 milyar dolar artabileceğini aktardı.

Raporda, ''Dünya şu anda, birçok ülkeyi ciddi gıda kıtlığıyla baş başa bırakan ve büyük acılar ile çok sayıda ölüme sebep olan 2007-2008 krizine eşit oranda bir gıda kriziyle karşı karşıya'' değerlendirmesini yaptı.

2007-2008 gıda krizi

Dünya genelinde gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar bir küresel krize evrilmiş, ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklara, gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde sosyal huzursuzluklara sebep oldu.

Bu krizin sebebi olarak tarım ürünleri üreten ülkelerdeki kuraklıklar ve petrol fiyatlarındaki artışlar işaret edildi.

Petrol fiyatları gıdaların gıda endüstrisinde ve nakliyede maliyet artışlarına sebep oldu.

Diğer faktörler ise gelişmiş ülkelerdeki bio-yakıt kullanımının artmasıyla birlikte tarıma ayrılan arazilerin azalması ve Asya'da toplumun özellikle orta-sınıftaki bireylerinin gıda ürünlerine yönelik taleplerinin artması olarak sıralandı.

Bu ortam dünyadaki gıda fiyatlarında yükselişlere ve gıda stoklarının azalmasına neden oldu. Ayrıca finansal krizin etkisiyle birlikte yatırımcılar gıda ürünlerini yatırım aracı olarak gördüler. Bu da artışların hızlanmasına sebep olmuştur. Birçok ülkede bu kriz ciddi problemler yarattı.

Bu krizden Brezilya, Bangladeş, Türkiye, Rusya ve Mısır oldukça etkilendi.

Yorumlar (0)