IMF: Risk yüksek, yüksek enflasyon kalıcı hale gelebilir!

Merkez bankalarının enflasyon konusundaki kararlı duruşlarını sürdürmesi gerektiğini kaydeden Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, "Daha sert tedbirler de alınabilir. Aksi durumda yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesi söz konusu olabilir." şeklinde konuştu.

EKONOMİ 27.08.2022, 09:55 27.08.2022, 10:06 Hakan Öksüz
IMF: Risk yüksek, yüksek enflasyon kalıcı hale gelebilir!

Yüksek enflasyonun büyük bir sorun olduğunu kaydeden Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, "Merkez Bankaları bu konuda kararlı bir duruş sergilemeli. Enflasyon gerekli seviyeye düşürülene kadar sıkı politikalar devam etmeli. Son aylarda yaşanan ekonomik durgunluk, enflasyonun ne zaman düşüşe geçeceğine ilişkin tahmin yapmayı zorlaştırıyor." dedi.

Enflasyon baskısının nedenlerini anlattı

Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda konuşan Gita Gopinath, son aylardaki ekonomik dalgalanmanın başlıca nedenlerinin Ukrayna-Rusya savaşı ve koronavirüs salgını olduğunu belirtti. Savaş ve salgın gibi küresel çapta etki yaratan olayların, ülkelerin para politikası birer stres testi olduğunu kaydeden Gopinath, "Enflasyon baskısı, artan işsizlik oranlarıyla birlikte daha zorlayıcı hale gelebilir. Önemli sektörlerde yaşanan arz kısıtlamaları, enflasyonun artışı için yakıt olabilir." ifadelerini kullandı. 

"Geçici arz şoklarına dikkat"

Ekonomik durumu ölçmenin böyle dönemlerde zorlaştığına değinen Gopinath, "Geçici arz şokları, enflasyon üzerinde beklenenin üzerinde bir etki yaratabilir. Hatta enflasyonu kalıcı hale bile getirebilir. Merkez bankalarına bu anlamda büyük sorumluluk düşüyor. Agresif tepki vermemeleri halinde durum daha da kötüleşebilir. Belki de daha sert tedbirlerin alınması gerekiyordur. Enflasyon beklentilerindeki değişiklik, önümüzdeki 5 yılın para politikası için yapısal bir risk faktörü yaratabilir." dedi.

"Piyasalardaki oynaklık artabilir"

Yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmemesi için merkez bankalarının kararlı duruşlarını devam ettirmesinin büyük önem arz ettiğini kaydeden Gita Gopinath, "Salgın nedeniyle çalışan sayısı hızla değişti. Toplam arzda görülen dalgalanma arttı. İklim değişikliği de tüm gerçekliğiyle kendini gösteriyor. Temiz enerjiye sorunsuz şekilde geçilemezse piyasalardaki oynaklık artabilir. Bu da ürün fiyatlarında patlama yaşanacağı anlamına gelebilir. Önümüzdeki yıllarda basit ürünlerin inanılmaz ölçüde pahalıya satıldığını görebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)