IMF küresel büyüme tahminini açıkladı: Dikkat çeken Türkiye detayı

IMF tarafından küresel ekonomik büyüme hızı açıklandı. Bu sene adına yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükselten kuruluş, Türkiye için tahminini yüzde 3 oranında korudu.

EKONOMİ 31.01.2023, 10:10 31.01.2023, 10:15
IMF küresel büyüme tahminini açıkladı: Dikkat çeken Türkiye detayı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi. "Düşük Büyüme Ortamında Enflasyon Zirveye Ulaşıyor" başlığı ile yayınlanan raporda, enflasyon ile mücadele adına merkez bankalarının faiz yükseltmesinin ve Rusya'nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşın ekonomik noktada baskısını sürdürdüğüne işaret edildi.

Raporda “enflasyon” vurgusu

Çin'de koronavirüs salgınının hızlı bir şekilde yayılmasının 2022 yılında büyümeyi durma noktasına getirdiğine vurgu yapılan raporda, kısa bir süre önce meydana gelen normalleşme adımlarının tahmin edilenden daha hızlı bir toparlanmanın önünü açtığı ifade edildi.

Raporda, risk dengesinin düşük seviyelerde seyrettiği fakat olumsuz durumların geçtiğimiz sene ekim döneminde paylaşılan rapordan bu zamana kadar hafiflediğine işaret edildi.

Yaşam maliyeti sorunlarının görüldüğü bir dönemde birçok ekonomide ilk hedefin enflasyonu sürdürülebilir biçimde aşağı çekmek olduğuna dikkat çekilen raporda, daha sıkı para politikası şartları ve daha az seviyede büyüme potansiyeli borç ve finansal istikrarı etkisi altına alırken makroihtiyati araçların sisteme sokulması ve borçların tekrar yapılandırma kapsamlarının güçlendirilmesinin gerektiği ifade edildi.

Rapor içerisinde, mali desteğin yükseliş gösteren enerji ve gıda fiyatlarından en fazla etkilenenleri hedef olarak görmesi ve geniş tabanlı mali desteklerin geri çekilmesi gerektiğine işaret edildi.

Tahminlere göre düşük kaldı

Dünya ekonomisinin 2022 senesinde yüzde 3,4 büyüme göstereceğinin beklendiği, büyüme hızının ise 2023 yılında yüzde 2,9'a düşüşe geçmesinin sonrasında 2024 yılında yüzde 3,1'e yükselmesinin beklendiği tahmin ediliyor.

IMF, Ekim 2022 tarihinde paylaştığı raporda, küresel ekonominin 2022 yılında yüzde 3,2, 2023 yılında yüzde 2,7 ve 2024 senesinde ise yüzde 3,2 büyüyeceğini belirtmişti.

Raporda, bu seneye dair büyüme tahmininde gerçekleştirilen yukarı yönlü yenilemeye rağmen büyüme hızının yüzde 3,8'den düşükte kaldığı aktarıldı.

Türkiye tahmini değişmedi

IMF'nin söz konusu incelemesinde, Türkiye ekonomisinin bu seneye dair büyüme tahmini de yüzde 3 oranında sabit kalırken, ülke ekonomisinin 2024 yılında da yüzde 3 büyüyeceği ifade edildi.

Türkiye ekonomisinin 2022 senesi büyüme tahmini ise yüzde 5,5 şeklinde belirlendi.

IMF geçtiğimiz sene ekim döneminde yayımladığı araştırmada Türkiye ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5 büyüme göstereceğini tahmin etmişti.

Yorumlar (0)