IMF'den uyarı: Finansal istikrar tehdit altında!

Nisan ayı raporunu yayımlayan Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle küresel finansal sistemin istikrarının ciddi risklerle karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.

EKONOMİ 19.04.2022, 18:15 Hakan Öksüz
IMF'den uyarı: Finansal istikrar tehdit altında!

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş, küresel ekonomiyi derinden etkiledi. Savaşla birlikte petrol ve ürün fiyatları arttı, tedarik zincirlerinde bozulma meydana geldi. Uluslararası Para Fonu (IMF), savaş nedeniyle bozulan finansal istikrarın, birçok farklı sektörü tehdit ettiğini duyurdu.

Finansal sistem için dayanıklılık testi!

Savaş nedeniyle her iki tarafın da birbirine uyguladığı yaptırımların, finansal sistem için adeta bir "dayanıklılık testi" işlevi göreceği kaydedildi. Nisan ayının Küresel Finansal İstikrar Raporu'nda konuyu derinlemesine ele alan IMF, "Savaştan dolayı küresel finansal şartlarda ciddi olumsuzluklar gözlenmeye başlandı. Koronavirüsün kontrol altına alınmasıyla iyileşen küresel finansal sistem, savaşla birlikte yeniden riskli bölgeye girdi." denildi.

Parasal sıkılaştırma kararları alınabilir

Diğer ülkeler tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımların karşılığında Rus cephesinin de birçok yaptırım kararı aldığı hatırlatıldı. Bu karşılıklı yaptırımların, kırılgan sektörlerdek istikrar üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı bildirildi. 

Emtia fiyatlarında tahmin edilemeyen artışların yaşanabileceği, bunun de yüksek enflasyona neden olabileceği kaydedildi. Enflasyon nedeniyle parasal sıkılaştırma kararlarının alınabileceği ifade edildi.

Yenilenebilir enerjinin önemi

Ukrayna'da yaşanan savaş nedeniyle politikacıların orta ve uzun vadede çözülmesi gereken ciddi sorunlarla yüzleşeceği belirtildi. 

Raporda, "Savaş nedeniyle artan petrol ve doğal gaz fiyatları, yenilenebilir enerjinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, bazı kripto varlıkların fiyatlarında ciddi artışların görülmesine neden oldu. Finansal piyasalardaki volatilitenin önlenmesi için merkez bankaları, enflasyon karşısında kararlı bir tutum göstermeli." denildi.

Yorumlar (0)