IMF'den Türkiye raporu: Büyüme tahmini güncellendi!

Dünya çapındaki kasvetli ve belirsiz görünüm nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin büyüme oranı tahmininde değişikliğe giden IMF, raporunda Türkiye'ye de yer verdi. Raporda Türkiye'nin 2022 ve 2023 yılındaki büyüme tahminlerinin yükseltildiği bildirildi. İşte küresel ekonomik görünüme ilişkin hazırlanan IMF raporunun ayrıntıları...

EKONOMİ 27.07.2022, 10:46 Hakan Öksüz
IMF'den Türkiye raporu: Büyüme tahmini güncellendi!

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel çaptaki ekonomik görünüm hakkında bir rapor paylaştı. Raporunda Türkiye'ye de yer veren IMF'nin, büyüme tahminlerini yükselttiği görüldü. Daha önce 2022 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2,7 oranında büyüyeceğini bildiren IMF, bunu yüzde 4 olarak güncelledi. IMF raporunda, Türk ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3,5 oranında büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

Küresel büyüme tahmini yüzde 3,2'ye indirildi

Peki IMF'nin dünyadaki ekonomik görünümle ilgili tahminleri nasıl? IMF'nin nisan ayında yayımladığı rapor, 2022 ve 2023 yılında küresel çapta gerçekleşecek büyüme oranının yüzde 3,6 olacağının tahmin edildiğini bildirmişti. Küresel büyüme tahminine ilişkin raporunu güncelleyen IMF, büyüme oranı tahminini yüzde 3,2'ye indirdi.

Dünya genelindeki atmosfer kasvetli ve belirsiz!

Küresel çapta görülen yüksek enflasyonun, ekonomik görünüm üzerinde beklenenden çok daha fazla olumsuz etkiye sahip olduğu belirtildi. Ukrayna-Rusya savaşı, bahar aylarındaki karantina uygulaması nedeniyle Çin'de yaşanan ekonomik durgunluk ve koronavirüs salgınından dolayı dünya genelinde "kasvetli ve belirsiz" bir havanın hakim olduğu ifade edildi. Bu durumun yakın zamanda küresel bir resesyona yol açabileceği kaydedildi.

IMF danışmanı Gourinchas: 2021'deki toparlanma tersine döndü!

IMF'ye ekonomik danışmanlık yapan Pierre-Olivier Gourinchas, "Yüksek enflasyon, küresel çapta büyük endişeye neden oluyor. En büyük ekonomiye sahip üç ülkede yavaşlama var. Aşılar nedeniyle koronavirüs salgınının gücü 2021 yılında kırılmış ve görece bir rahatlama olmuştu. 2021 yılındaki toparlanma dönemi, 2022'de tersine döndü. Savaş ve koronavirüs salgınının gölgesindeki dünya ekonomisi, kasvetli bir havaya büründü." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)