IMF'den kritik uyarı

IMF (Uluslararası Para Fonu), dünya ekonomisindeki ayrışmanın global üretimin yüzde 0,2 ila yüzde 7'lik kısmına mal olabileceğini açıkladı.

EKONOMİ 17.01.2023, 01:02
IMF'den kritik uyarı

IMF'nin 'Jeoekonomik Ayrışmalar ve Çok Taraflılığın Geleceği' adlı raporunda, uzun senelerdir süren global ekonomik entegrasyondaki artışın akabinde dünya ekonomisinin ayrışma riskiyle burun buruna olduğun altı çizildi.

2008-09'daki global finansal krizin ardından yaşanan toparlanmayı ABD, Brexit ve Çin arasındaki ticaret gerilimleri ile birlikte artan sayıda askeri çatışmaların izlediği hatırlatılan raporda, krizin ardındaki dönemde global sermaye ve mal akışlarında bir dengelenme ve ticaret sınırlamalarında bir artış gözlendiği aktarıldı.

Raporda, koronavirüs salgını ve Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı savaşın uluslararası ilişkileri daha fazla test ettiği ve globalleşmenin yararlarına ilişkin kuşkuları artırdığı belirtildi.

Ticaret ilişkilerinin derinleşmesinin global yoksulluğun büyük oranda azalmasını sağladığına dikkat çekilen raporda, gelişmiş ekonomilerdeki az gelirli tüketicilere ise çok daha düşük fiyatlar aracılığıyla yarar sağladığı kaydedildi.

Raporda, ticari bağların zayıflamasından en fazla düşük gelirli ülkelerin ve zengin ülkelerdeki dar gelirli tüketicilerin olumsuz yönde etkileneceği bildirildi.

Azalış gösteren sermaye akışlarının direkt olarak yabancı yatırımı azaltacağının altı çizilen raporda, uluslararası iş birliğinde yaşanacak bir düşüşün de çok büyük önem taşıyan global kamu mallarının sağlanmasına yönelik olarak riskler oluşturacağı ifade edildi.



"Bazı ülkelerde yüzde 12'ye varabilir"


Raporda, ekonomideki ayrışmanın global üretimin yüzde 0,2 ila yüzde 7'lik kısmına mal olabileceği belirtildi.

Teknolojik ayrışmanın da bu kaybı önemli oranda artırabileceği kaydedilen raporda, teknolojideki ayrışmanın ilavesiyle bazı ülkelerde üretimdeki kaybın yüzde 12'ye varabileceğine değinildi.

Raporda, ayrışma ne denli derin olursa maliyetlerin de o denli derin olacağı bildirildi. 

Çok daha az uluslararası risk paylaşımıyla global ekonomik ayrışmanın çok daha yüksek makroekonomik hareketliliğe, çok daha şiddetli ekonomik krizlere ve ulusal tamponlar üzerinde çok daha büyük baskılara sebep olacağına vurgu yapılan raporda, ayrıca global toplumun krizdeki ülkeleri destekleme yeteneğini zayıflatabileceği ve ilerleyen yıllardaki borç krizlerinin çözümünü de zora sokabileceği aktarıldı.

Yorumlar (0)