IMF'den koronavirüs hamlesi: 1 trilyon dolar hazır!

Uluslararası Para Fonu (IMF), yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine karşı 1 trilyon dolarlık kredi kapasitesini aktif hale getirmeye hazır olduğunu duyurdu.

EKONOMİ 16.03.2020, 15:24 16.03.2020, 16:40
IMF'den koronavirüs hamlesi: 1 trilyon dolar hazır!

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) tüm dünyayı sarsmaya başladı. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine karşı 1 trilyon dolarlık kaynağı kullandırmaya hazır olduklarını bildirdi. 

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) internet sitesinde Georgieva'nın yazısına yer verildi. 

"1 trilyon dolarlık kredilendirme potansiyelimizi bekletiyoruz"

Yazıda, "IMF olarak, 1 trilyon dolarlık kredilendirme potansiyelimizi üyelerimiz için hazır bekletiyoruz." denildi. 

İlk olarak acil yardım mekanizması dâhilinde 50 milyar dolarlık kaynağı hemen kullandıracak durumda olunduğuna dikkat çekilen yazıda, "Bunun 10 milyar dolarlık bölümünü düşük gelirli üyelerimize faizsiz kullandırabileceğiz." ifadeleri kullanıldı. 

"20 ülkeden daha bu krediden kullanma talebi aldık"

Georgieva, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) toplam 200 milyar dolarlık 40 tane düzenlemesinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu aşamada, 20 ülkeden daha bu krediden kullanma talebi aldık ve ilgili görüşmelerimiz sürüyor." açıklamasını yaptı. 

"En yoksul ülkelere borçlarını ödeme yardımı da yapılabilecek"

Felâketlerden Koruma ve Yardımlaşma Fonu (CCRT) dâhilinde en yoksul ülkelere borçlarını ödeme yardımı da yapabileceklerini kaydeden Georgieva, yoksul ülkelerin bu yöntemle kaynaklarını borç ödeme yerine önleyici çalışmalar, sağlık harcamaları ve göç gibi alanlarda kullanabileceklerini belirtti.

"Birleşik Krallık'ın 195 milyon dolarlık desteğini büyük bir takdirle karşıladım"

Georgieva, "Bu çerçevede, Birleşik Krallık'ın 195 milyon dolarlık desteğini büyük bir takdirle karşıladım. Bu sayede Felaketlerden Koruma ve Yardımlaşma Fonu'nun varlıkları 400 milyon dolara ulaştı. Bu tür yardımlarla bu önemli kaynağı 1 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)