IMF'den çarpıcı iklim değişikliği raporu!

Yayımladığı Küresel Finansal İstikrar Raporu'nda iklim değişikliğinin yarattığı fiziki etkilerin zorluklarına değinen IMF, raporda, "Gelişmekte olan ülkeler, iklim değişikliğinin neden olduğu zorluklarla başa çıkmak için gelecek yıllarda çok daha fazla finansmana ihtiyaç duyacak." ifadelerine yer verdi. İşte söz konusu rapora ilişkin detaylar...

EKONOMİ 07.10.2022, 19:08 09.10.2022, 08:35 Hakan Öksüz
IMF'den çarpıcı iklim değişikliği raporu!

Küresel Finansal İstikrar Raporu'nu yayımlayan Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmekte olan ülkelerin, iklim değişikliğinin fiziksel etkilerine uyum sağlamak için gelecek yıllarda daha fazla finansmana ihtiyaç duyacağını aktardı. İklim değişikliğinin gelecek yıllarda yaratacağı tehlikelere karşı mevcut sistemin bir hayli kırılgan olduğunu vurgulayan IMF, "Gelişmekte olan ekonomiler, bu değişikliğe adapte olabilmek için daha fazla finansman ayırmak zorunda kalacak." ifadelerine yer verdi.

"Yıllık finansman ihtiyacı, 1 trilyon dolara çıkabilir"

Raporda, "Gelişmekte olan ekonomilerin, 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu hedefine ulaşmak için harekete geçmesi halinde, önümüzdeki yıllarda yatırım ihtiyaçları artacak. Bu durumda yalnızca yenilenebilir enerjiye geçiş için için ihtiyaç duyulan yatırım finansmanı, yılda 1 trilyon dolar düzeyine ulaşabilir. Söz konusu hedeflere ulaşılabilmesi için özel finansman oldukça önemli." yorumu yapıldı.

Piyasalardaki borçlanma şartları zorlaştı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte piyasadaki borçlanma şartlarının sıkılaştığına vurgu yapılan raporda, "Doğru iklim politikalarının hayata geçirilmesi, oldukça önem taşıyor. İklim krizinin yaratacağı fiziksel zorlukları gidermek (su tedariki, tarım, altyapı vb.) için gelişmekte olan ülkeler yıllık 300 milyar dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yatırım finansmanı ihtiyacı, 2030 yılına kadar 1 trilyon dolar civarına çıkabilir." ifadeleri kullanıldı.

Paris Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık değerleri ile ilgili bir hedefin belirlendiği hatırlatılan raporda, "Emisyonları azaltma çabaları sonuç vermezse veya hedeflenen sıcaklık değerlerinin gerisinde kalırsa, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyacağı yatırım finansmanı miktarı da katlanarak artacak." denildi.

Yorumlar (0)