IMF Başkanı: 2022'de zorlu sulara dalacağız!

Küresel ekonominin mevcut görünümü hakkında konuşan IMF Başkanı Kristalina Georgieva, "2022 yılı maalesef iyi geçmeyecek gibi görünüyor. Zorlu sulara dalış yapacağız." dedi.

EKONOMİ 23.05.2022, 21:08 Hakan Öksüz
IMF Başkanı: 2022'de zorlu sulara dalacağız!

Dünya Ekonomi Forumu'na katılan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, 2022 yılının küresel ekonomi açısında oldukça zorlayıcı şekilde geçeceğini belirtti. İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen forumda küresel ekonominin görünümünü yorumlayan Georgieva, önemli açıklamalarda bulundu.

"2022 yılı maalesef iyi geçmeyecek" 

Son yıllarda peş peşe ortaya çıkan krizlerin önemli dersler verdiğini kaydeden Kristalina Georgieva, "Öncelikle piyasada daha önce tahmin edilemeyen şeylerin yaşanabileceğini anlamak gerekiyor. 2022 yılı maalesef iyi geçmeyecek gibi görünüyor. Bazı ülkelerde yaşanan emtia fiyat şoku bunu gösteriyor. Küresel ekonomi, zorlu sulara dalış yaptı. Belki son zamanlarda petrol fiyatları düşüşe geçti. Bununla birlikte gıda fiyatlarının artışı durdurulamadı." dedi.

"Gıda fiyatları artmaya devam ediyor"

Ekonomik büyümenin yavaşladığı durumlarda benzin kullanımının sınırlandırılabileceğini aktaran Georgieva, "Buna rağmen herkesin her gün besin tüketmek zorunda. Bu nedenle gıda fiyatlarındaki artış devam ediyr. Çünkü arz, talebe yetişmekte güçlük çekiyor. Buna neden olan durum, koronavirüs karantinaları nedeniyle aksayan tedarik zincirleridir. Bazı ülkelerde halen daha uygulanan karantinaların, aşılar sayesinde bu yıl sonlandırılacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Rusya ekonomisinde ne kadar daralma olacak?

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle enflasyonda yukarı yönlü bir şok yaşandığını belirten IMF Başkanı Georgieva, "Demek ki hiçbir şey için 'olmaz' dememek lazım. Şoklara daha alışkın bir küresel ekonomik düzene doğru savrulduk. Beklentlerimize göre 2022 yılı içinde Ukrayna ekonomisi en az yüzde 35-40, Rus ekonomisi ise yüzde 11,5 daralacak." dedi.

Savaş ve salgın gibi öngörülemeyen etkenlerin küresel ekonomide şok etkisi yarattığını ifade eden Georgieva, "Bundan sonra da akla gelmeyen durumlar yaşanabilir. Hazırlıklı olmak gerekiyor." değerlendiresinde bulundu.

Yorumlar (0)