IMF 2025'i işaret etti

IMF (Uluslararası Para Fonu) Başkanı Georgieva, an itibarıyla faizlerin aşağı çekilmesi için çok erken olduğunu, bu hamlelerin 2025 yılının ilk çeyreği gibi beklenebileceğini dile getirdi.

EKONOMİ 24.05.2023, 19:39 25.05.2023, 17:36
IMF 2025'i işaret etti

Kristalina Georgieva, Katar Ekonomi Forumu esnasında basın mensuplarına verdiği demeçte, merkez bankalarının Ukrayna-Rusya Savaşı ve salgın süresince attığı adımları yorumladı.

Merkez bankalarının koordineli bir biçimde kararlı olarak hareket ettiğine işaret eden Georgieva, bu sayede hızlı bir şekilde yükselen manşet enflasyonda düşüş gözlendiğini ifade etti. 

Georgieva, manşet enflasyonun tersine çekirdek enflasyonda, inatçı gıda fiyatları nedeniyle gerçek bir düşüşten bahsedilemeyeceğini kaydederek, "Merkez bankalarının rotada kalmaları gerekiyor çünkü faiz oranlarında erkenden bir geri adım atarlarsa enflasyon çok daha uzun bir müddet boyunca büyüme için bir problem haline gelebilir." dedi.

Merkez bankalarının bu nedenlerle faiz artırım politikalarını sürdüreceğini dile getiren Georgieva muhtemel faiz indirimleri için "2025 yılının ilk çeyreğinde bekliyoruz." açıklamasında bulundu.


(Georgieva)

Faiz artırımları sürüyor

İki senelik zorlu salgın süreci ve akabinde patlak veren Ukrayna-Rusya Savaşı global ekonomide başta enflasyon gibi ciddi problemlere sebep olurken merkez bankaları bu problemlere karşı çabuk ve sert adımlar attı.

Fed (ABD Merkez Bankası) Ocak 2022 tarihinde yüzde 0,25 olan faiz oranını bu süreçte yüzde 5,25'e, ve AB (Avrupa Birliği) Merkez Bankası ise Haziran 2022 tarihinde eksi 0,5 olan faizi 3,25'e değin yükseltti. İngiltere Merkez Bankası da bu süre zarfında 10'u aşkın faiz artırımı yaptı.

Yorumlar (0)