İmamoğlu'ndan "ikramiye" açıklaması! "Yılda 4 kez alacaklar"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün düzenlenen, 100 yeni metrobüsün hizmete alım etkinliğinde dikkat çekici açıklamalar yaptı. Geçmiş yıllarda Hollanda'dan metrobüs alımı yapıldığını belirten İmamoğlu, "Yerli kaynağımız yokmuş gibi bu araçlar, Hollanda'dan alındı" ifadesiyle tepki gösterdi. Ayrıca İmamoğlu, “Şoförlerimiz, yılda 4 defa ikramiye alacak.” sözleriyle yeni düzenlemeyi kamuoyuyla paylaştı.

EKONOMİ 30.07.2022, 16:42
İmamoğlu'ndan "ikramiye" açıklaması! "Yılda 4 kez alacaklar"

İmamoğlu, Kurtköy Yenişehir Mahallesi'ndeki İETT Garajı'nda gerçekleştirilen "İETT Yeni Araçların Filoya Katılması ve İETT Garaj İşlettirme Modeli Değişim Programı Töreni"ne katıldı. Burada açıklamalarda bulunan İmamoğlu, İETT ile ilgili rakamlar paylaşarak "İETT, sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin değil, Türkiye'nin en köklü, en değerli, markalarından ve kurumlarından bir tanesi" açıklamasını yaptı.

“Ulaşımın yüzde 60’ını İETT tek başına karşılıyor”

İmamoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Temmuz itibarıyla, toplam 3 bin halk otobüsü, 3 bin 324 otobüs ve 5 bin 460 şoför ile 16 milyon İstanbullu vatandaşa hizmet veriyor. İETT, yalnızca araçlardan ve şoförlerimizden ibaret değil. Arkada çok daha büyük bir organizasyon mevcut. Birçok çalışanımızın emekleri var. Bu kentte milyonlarca vatandaşımız, İETT ile her gün bir yerden bir yere gidebiliyor. Rakam verirsek günde 4 milyonu aşkın İstanbullu, şehir içinde İETT ile seyahat ediyor. Deniz hatları, metro hatları, Marmaray dahil olmak üzere İstanbul’daki toplam 7,5 milyon günlük kitlesel ulaşımın yüzde 60'ını, İETT tek başına karşılıyor. Bu oran, Avrupa'daki kentlerin büyük bir bölümünden daha büyük bir rakam." 

“Yerli kaynağımız yok gib Hollanda’dan alınmış!”

Halk otobüsleri ve otobüsleri bünyesinde barındıran İETT’de bulunan 600 aracın metrobüslerden oluştuğunu söyleyen İmamoğlu şunları söyledi:

"Birtakım eleştirilere göğüs gererek ve riskler alarak, halk otobüslerini de aynı renkte hizmet sunan bir statüye kavuşturarak, onlarla birlikte bir yol arkadaşlığımızı kurumsal bir şekle dönüştürerek, oraya da sistemli çalışmayı kazandırarak; yani 'Hatayı o kurum yaptı, bizim işimiz değil’ bahanesine sığınmadan, bütüncül bir hizmet kalitesi vermenin kararını almıştık. Hepiniz biliyorsunuz" ifadelerine yer verdi. Beylikdüzü'nden Söğütlüçeşme'ye 44 duraklı ve 52 kilometrelik metrobüs hattından, her gün 900 bine yakın vatandaşın yararlandığını söyleyen İmamoğlu, "Birçok alanda yaşandığı gibi, ne yazık ki bu konuda da yıllara uzanan bir ihmal mevcut. Birtakım özensizlikler var. En başından bu yana sistem, özensizlikle, eksiklikle ve yanlışlıklarla başlamış."

Kendilerinin de incelemeye başladığı, geçen dönemde Hollanda'dan metrobüs alımlarını anımsatan İmamoğlu, "Yerli kaynağımız yokmuş gibi bu araçlar, Hollanda'dan alındı. Yabancı kaynaktan aldınız tamam eyvallah; her biri 1 milyon 250 bin Euro'ya alındı. Yani şu anki parayla otobüsün her biri 23 milyon TL. Tam 23 milyon TL’ye metrobüs alacak bir yönetici, bunun ayrıntsına nasıl bakmaz? Nasıl bununla ilgilenmez? İnanın anlatılabilir ve anlaşılabilir değil" şeklinde konuştu.

“160 yeni aracı filomuza kattık”

İmamoğlu, açıklamalarının devamında "Bu defa kendi imkanlarımızla, 7 seneye bölünmüş taksitlerle pazarlığını gerçekleştirerek hem de en iyi fiyatlara aldığımızı söyleyebileceğimiz bir çalışmayla, 160 aracı hep beraber filomuza kattık. Arkada gördüğünüz iki marka, Türkiye’nin iki yerli markasıdır. Hayırlı olsun" şeklinde konuştu. 

İmamoğlu, kendilerinin aldıkları araçların tanesinin 7,5 milyon TL olduğunu belirtti. Araçları almadan 1 sene boyunca deneyimlediklerini söyleyen İmamoğlu, söz konusu araçların teknik kapasitelerine ilişkin bilgiler aktardı. Trafik akışının tersine hareket eden metrobüsleri de zamanla yenileyeceklerine dikkat çeken İmamoğlu, "Ters yönden çalıştığı zaman metrobüslerin, çok ciddi kaza riski bulunduğunu biliyoruz. Yeni nesil metrobüslerle, zamanla ters yön istikamet faaliyetlerine son vereceğiz. Böylece bu tehlikeyi ortadan kaldıracağız."

“Şoförler, yılda 4 kez ikramiye alacak”

İmamoğlu, yeni düzenlemeyle birlikte kadroya alınmış olan çalışanların kavuşacakları hakları şu şekilde sıraladı: 

"Sizi, bu eşitsiz konumdan eşit bir konuma kavuşturuyoruz. Şoförlerimiz, senede 4 ikramiye alacak. Haftalık çalışma saatleri, 45'ten 40 saate inecek. Yemek ücretleri var. Yıllık izinleri, 14'ten 22 güne yükselecek. 8 gün sosyal izin hakları var. Sosyal yardım paketi, Ramazan yardımı ve tahsil yardımı gibi yardımlardan faydalanacaklar. PGS başarı puanı ödülü, direksiyon primi, hasarsızlık primi, vardiya primi gibi destekleri bulunacak. Ailemize ve aramıza katılanlar bu haklardan yararlanacaklar. Bizim için 16 milyon İstanbullu’nun her bir ferdinin mutluluğu, sağlığı, iyi koşullarda yaşaması çok ayrı bir önem taşıyor. Ailemize ve aramıza katılanlar, bu haklarımızdan yararlanmış olacaksınız. Bu sebeple size sağlamış olduğumuz bu imkanların tek bir nedeni var: Sizler, hiç olmadığı kadar daha çok olmak şartıyla İstanbulluları mutlu etmek zorundasınız. Bu konuda anlaştık mı?" 

Bugün gerçekleştirilen törenle, 100 yeni aracın metrobüs hattına dahil edileceği ifade edildi.

Yorumlar (0)