İktisatçılar felaket tellalı mı: İşsizlik

Bir önceki yazılarımızda TCMB bağımsızlığı, TÜİK verileri ve cari fazla üzerine konuşmuştuk. Bu yazımızda ise işsizlik ve kayıt dışı istihdam oranlarını irdeleyeceğiz.

EKONOMİ 12.11.2019, 10:55
İktisatçılar felaket tellalı mı: İşsizlik

15 Kasım Cuma günü Ağustos ayına dair istihdam verileri açıklanacak. Temmuz 2019'da işsizlik oranı yüzde 13,9 oranında gerçekleşirken, genç işsizlik oranı ise yüzde 27,1 olmuştu. Kayıt dışı çalışanların oranı ise yüzde 36 seviyesine yükselmişti.

Bu veriler üzerine konuşmadan önce işsizlik ve istihdamın tanımlarını yapmakta fayda var.

İşsizlik nedir?

Türkiye'de işsizlik bir sorun olmaya devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumunun tanımına göre işsiz, belirlenen dönem içerisinde istihdam halinde olmayan kişilerden iş aramak için son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan 15 ve daha yukarı yaştaki fertlerdir. Yani birinin işsiz olarak tanımlanabilmesi için kişinin herhangi bir yerde çalışmıyor olması ve son bir ayda iş arıyor olması gerekiyor.

Bu kişiler işgücüne oranlandığında işsizlik oranını elde ediyoruz ve ekonomi için oldukça kilit bir gösterge.

İşbaşında olanlar ve olmayanlar grubuna dahil olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm nüfus ise istihdam edilen nüfus olarak tanımlanır.

İşsizlik oranları gerçekten yüksek mi?

İşsizlik oranları Türkiye ekonomisinde yükselen bir eğilime sahip. Öte yandan istihdamın da düşmesi ortaya ilgi çekici bir tablo sunuyor. Bunun yanında genç işsizlik ve kayıt dışı istihdama bakıldığında, ortaya daha da sıkıntılı bir görünüm çıkıyor. Genç işsizlik oranının yüzde 27,1, kayıt dışı istihdamın ise yüzde 36 olduğunu az önce belirtmiştik.

2019'da istihdam oranının eğilimi (Kaynak: TÜİK)

2019'da işsizlik oranının eğilimi (Kaynak: TÜİK)

Ekonomistler, genç işsizliğin bu denli yüksek olmasının iyi sonuçlar getirmeyeceğini düşünüyor. Ekonomist Dr. Murat Kubilay, "Kalkınmak isteyen bir ülkede gençlerin istihdam oranı düşük olamaz, hele de eş zamanlı çağdaşlaşma mücadelesi veriliyorsa kadınlarınki hiç olamaz. Ancak 15-29 yaş grubunda 3 milyon 776 bin kadın ne çalışıyor ne de eğitim görüyor." diyerek durumun vahammiyetini belirtiyor.

Kubilay'ın tweeti

Yeditepe Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise, genç işsizliğin yapısal bir hâl aldığını belirtiyor.

Ulusoy'un tweeti

Bahçeşehir Üniversitesi Betam Direktörü Prof. Seyfettin Gürsel ise Mesele Ekonomi adlı YouTube kanalında yaptığı konuşmada, işsizlik oranlarının artış eğilimi gösterdiğini ve işsizlik sorunu çözülmez ise Türkiye ekonomisinin istediği büyüme rakamlarını elde edemeyeceğini belirtiyor.

Kısacası, işsizlik Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor ve gözler Cuma günü açıklanacak olan verilere odaklanmış durumda.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)