İkinci el teknolojik ürünlerde garantili satış dönemi başlıyor

Kullanım ömrü biten ikinci el teknolojik ürünlerin yeniden ekonomiye kazandırılması için faaliyette bulunmak isteyen 3 şirket, 'yenileme merkezi' olarak yetkilendirildi.

EKONOMİ 06.06.2021, 01:31 07.06.2021, 09:00
İkinci el teknolojik ürünlerde garantili satış dönemi başlıyor

Ticaret Bakanlığı tarafından, kullanım ömrü biten ikinci el teknolojik ürünlerin yeniden ekonomiye kazandırılması için 'yenileme merkezi' olarak ilk yetkiler verildi.

Resmi Gazete'de yayımlandı

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, kullanılmış tabletler ve cep telefonlarının belirli bir standart çerçevesinde yenilenerek, sertifikalı ve garantili bir şekilde 'yenilenmiş ürün' olarak yeniden satışa sunulmasına dair usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik hükümleri doğrultusunda, 'yenileme' işlemlerini gerçekleştirme ve 'yenilenmiş ürün' piyasaya arz etme çalışmaları, yalnızca bakanlık tarafından yetkilendirilen yenileme merkezlerince gerçekleştirilebiliyor.

Bahse konu düzenlemenin maksadı, kullanım ömrünü bitiren ikinci el teknolojik ürünlerin yeniden ekonomiye kazandırılması, çevreye verilen zararların ve israfın azaltılması, mevzubahis ürünler ile ilgili ithalat kalemlerinde düşüş gerçekleştirilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi ve tüketicilerin garantili ve güvenli bir şekilde ikinci el alışveriş yapmasının sağlanması olarak belirlendi.

Bakanlık tarafından yetki verilecek

Bu çerçevede, 'yenileme merkezi' olarak faaliyette bulunmak isteyen şirketlerin, öncelikle TSE (Türk Standardları Enstitüsü) tarafından ilgili standart kapsamında TSE-HYB belgesi ile belgelendirilmesi ve akabinde 'Yenileme Yetki Belgesi' almak üzere Ticaret Bakanlığı'na başvuru yapması gerekiyor.

Gerekli olan koşulları sağlayan şirketlere bakanlık tarafından yenileme işlemlerini gerçekleştirme yetkisi verilecek.

Yetkilendirilen şirketlere dair bilgiler, bakanlığın internet adresinden yayımlanacak.

3 şirketin başvurusu değerlendirildi

An itibarıyla bakanlığa ulaşan 3 şirketin başvurusu değerlendirildi, başvuruları uygun görülen bu şirketler 'yenileme merkezi' olarak yetkilendirildi.

Çeşitli elektronik ticaret mecralarında yetkisiz şekilde 'yenilenmiş ürün' satışları yapıldığının gözlendiği kaydedilerek, şu uyarılarda bulunuldu:

"Bakanlıkça yetkilendirilen yenileme merkezleri faaliyete geçmiş bulunduğundan, bahse konu satışlar yönetmeliklere aykırılık teşkil etmektedir. Bu durum aynı zamanda tüketicilerin mağdur olmasına sebebiyet vermektedir. Bahse konu yetkisiz satışlar ve tanıtımlar bakanlığımız tarafından yakından izlenmekte olup aykırılık tespit edilenler hakkında idari yaptırımlar uygulanacaktır. Diğer yandan, tüketicilerimizin ilerleyen dönemde herhangi bir hak kaybına uğramamaları için ikinci el tablet ve cep telefonu alışverişlerini bakanlığımız tarafından yetkilendirilen şirketlerden yapmaları önem arz etmektedir."

Yorumlar (0)