İkinci el otomobil alma zamanı

1600 cc ve sıfır otomobillerde uygulanan 15 puanlık ÖTV indirimi sona erdi. İkinci el otomobillere rağbet arttı.

EKONOMİ 04.07.2019, 15:45 04.07.2019, 16:09
İkinci el otomobil alma zamanı

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, 30 Haziran 2019 tarihi itibariyle sona eren "sıfır otomobil alımında ÖTV indirimi" uygulaması ve yüksek faizler nedeniyle motorlu araç satıcılarının zor günler geçirdiğini söyleyerek, ÖTV indirimi uygulamasının sona ermesiyle sektörün daha rahat nefes aldığını ve geleceğe daha umutla bakabildiklerini belirtti.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, yaptığı yazılı açıklamayla, sıfır otomobil alımında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indiriminin sona ermesini yorumladı.

"Sıfır otomobil alımında ÖTV indirimi" uygulaması sona erdikten sonra, sıfır araç fiyatlarında (matrahı 70 bin liraya kadar olan otomobillerde) yüzde 11,54, 70 bin lira ile 120 bin lira arasındakilerde yüzde 11,11'lik artış beklendiğini vurgulayan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, "İkinci el araç fiyatlarında ise ilk etapta kayda değer bir artış beklenmemekle birlikte, yaz sonuna doğru tahmini yüzde 5-10 artış olmasını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yüksek kredi faizlerinde herhangi bir gerileme olmadığı takdirde sıfır araç satışlarının azalacağını söyleyen Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el pazarının çok daha hareketli hale geleceği müjdesini verdi.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, otomotivde uygulanan vergi tasarruflarının, Türkiye'nin şu anı ve geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Otomotiv sanayisini destekleyecek tedbirler alınması gerekiyor. Tedbirlerle sektörde bir kısım paydaşların geleceklerine destek olunmuş olacaktır. Diğer paydaşların geleceklerinin tehlikeye atıldığının göz ardı edilmemesi gerekmektedir" dedi.

Sektör rahat bir nefes aldı

Geçen sene (2018) sonunda yürürlüğe giren ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) düzenlemesiyle aralarında sıfır kilometre otomotiv satışı da yapan 70 binden fazla esnaf, tüccar ve kurumun sahip olduğu 7 milyonun üzerindeki ikinci el araçların satışlarının olumsuz etkilendiğini bildiren Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"Düzenlemeyle milyonlarca vatandaşımızın aracı bir günde yaklaşık yüzde 10 değer kaybetmiştir. Neticede düzenleme hem vatandaşımızı hem filo kiralama sektörünü hem de üyelerimizi olumsuz etkilemiş ve özellikle ikinci el araç ticaret ekosistemi dahilindeki paydaşların varlıklarını sürdürmelerini tehlikeye atmıştır. Motorlu araç satıcıları, bugüne kadar uygulanan ÖTV indirimi ve yüksek faiz oranları nedeniyle çok zor günler geçirmiştir. ÖTV indirimi uygulamasının sona ermesiyle sektörümüz daha rahat nefes almış ve geleceğe daha umutla bakma fırsatı bulmuştur." 

Yorumlar (0)