İki taraf için güven inşası

Uzmanlar, ABD-Çin ticaret görüşmelerinin iki yönlü güveni yeniden inşa edebileceğini ve ABD'nin bir sonraki turda pozitif sinyaller gönderdiğini belirtiyor.

EKONOMİ 25.09.2019, 08:34
İki taraf için güven inşası

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin'in Washington'da iki gün süren görüşmelerden sonra, güvenleri yeniden inşa ederek ve gümrük tarifelerinin, uzmanların ve iş liderlerinin getirdiği ticaret zararlarını önleyerek anlaşmazlıkları çözebileceği söyleniyor. 

Çin Ticaret Bakanlığı'nın Cumartesi günkü açıklamasına göre, Çin Maliye Bakan Yardımcısı Liao Min ve ABD yetkilileri arasındaki görüşmeler her iki taraftaki tartışmaların "yapıcı" olması nedeniyle iyi bir not aldı.

Her iki taraftan da yetkililer, Çin’in ABD’nin üst düzey ekonomik ve ticaret istişarelerinin 13. turunda Ekim ayında Washington’da yapılacak görüşmelere ilişkin düzenlemeleri tartıştıklarını belirtti.

Pekin'de bulunan Çin Uluslararası Ekonomik Değişimler Merkezi ekonomisti Chen Wenling, güvenin yeniden inşası ve olumsuz faktörlerin ortadan kaldırılması, gümrük tarifelerinin kaldırılmasında, doğrudan yabancı yatırım akışının teşvik edilmesinde, tüketicilerin paradan tasarruf edilmesinde ve uluslararası kuruluşların gücünün arttırılmasında yardımcı olduğunu belirtti.

Pekin merkezli bir düşünce kuruluşu olan Çin ve Küreselleşme Merkezi Başkanı Wang Huiyao, her iki tarafın da bir anlaşmaya varılmasının sürecin sadece başlangıcı olduğunun farkında olması gerektiğinin altını çizdi. Wang, iki tarafın uzayan anlaşmazlığı sona erdirmek için pragmatik çözümler aramaya devam etmesi gerektiğini de ekledi.

"Endişe duyuyoruz"

Alman kimya şirketi BASF'nin Asya Pasifik Kıdemli Başkan Yardımcısı Patrick Zhao, küresel değer zincirleri entegre eden BASF gibi küresel bir şirket için, ticaret engellerinin ve gümrük tarifelerinin etkisini en aza indirmenin operasyonlar için gerekli olduğunu belirtiyor. Zhao, her türlü gümrük tarifesinin dolaylı vergiyi temsil ettiğini hatırlatarak tarifelerin etkisini en aza indirmenin, şirketin ve müşterilerin serbest ticaretten yararlanacağının altını çiziyor.

Zhao, "Bu nedenle, son ABD duyuruları ve Çin de dahil olmak üzere birçok ABD ticaret ortağının, kimya endüstrisini ve otomotiv endüstrisi de dahil olmak üzere sayısız müşteri endüstrisini etkileyebilecek geniş bir ürün yelpazesine ithalat tarifeleri getirme konusundaki tepkisinden endişe duyuyoruz." diye konuştu ve BASF'nin, açık piyasaların değerine ve kurallara dayalı bir küresel düzene inandığını belirtti. Şirket, hükümetlerin nihayetinde ticari farklılıkları sürdürebilir çok taraflı diyalog yoluyla ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralları çerçevesinde çözeceğini umuyor.

Olumlu sinyaller

Analistlere göre, ABD bir sonraki istişare turu hakkında olumlu sinyaller gönderiyordu. ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi Salı günü yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin 2018'de getirdiği tarifelerden 437 Çin ürünü kategorisini geçici olarak muaf tutacağını ilan etti.

Schneider Electric SA'nın genel başkan yardımcısı Yin Zheng, küreselleşmenin dünyanın her yerinde yeni fırsatlar sunan ve sınır ötesi ortaklıkları geliştiren olumlu bir ekonomik eğilim olduğunu savunuyor.

Pekin'deki Renmin University of International'da uluslararası ilişkiler profesörü olan Wang Yiwei, Çin ve ABD'nin Şili'deki Kasım ayında yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu'nun yıllık zirvesi sırasında -yaklaşmakta olan üst düzey müzakerelerde atılımlar gerçekleşirse- geçici bir anlaşmaya varma ihtimali olduğunu belirtiyor.

Yorumlar (0)