İhracat trenleri Rusya ve Çin'e doğru yola çıktı

İhracat trenleri Ankara Gar'dan Rusya ve Çin'e doğru yola çıktı. 15 vagondan oluşan ilk blok trende, Türkiye'de üretilen 3321 beyaz eşya Rusya'nın Vladimir Bölgesine gidecek. 42 konteynerden oluşan diğer trende Eti Maden'in Çin'e ihraç edeceği 1000 ton boraks madeni bulunuyor.

EKONOMİ 29.01.2021, 13:08 30.01.2021, 14:02
İhracat trenleri Rusya ve Çin'e doğru yola çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 3321 beyaz eşyanın Rusya'ya, bor madeni yüklü ihracat treninin Çin'e uğurlanması vesilesiyle Ankara Gar'da tertiplenen törene katıldı.

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu uğurlama töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

- Son 18 yılda çok modlu ulaşım bağlantıları sağladık. Uluslararası koridorlar oluşturup kıtalar arasında kaliteli ve kesintisiz ulaştırma altyapıları kurduk.

- Ulaştırma altyapılarını iyileştirdik. Ağları genişlettik. Uluslararası taşımacılık güzergâhlarında eksik bağlantıları tamamladık.

- Son 18 senede demir yolu altyapısına 171,6 milyar lira yatırım yaptık.

- "Tek Kuşak Tek Yol Projesi" ile devasa bir ulaşım ağı oluşturarak Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağladık.

- 30 Ekim 2017’de Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattında trenimiz Bakü'den Kars'a ilk seferini yaparak dünya demir yolu taşımacılığına farklı bir boyut kazandırdı.

- Türkiye ile Çin arasındaki yük taşıma zamanını 1 aydan 12 güne düşürdük. Asrın projesi Marmaray'ın entegre olmasıyla da Batı Avrupa ile Uzak Asya arasında yük taşıma sürenini 18 güne düşürdük.

- Moskova'ya doğru yola çıkan bugünki trenimiz, Bakü-Tiflis-Kars hattını kullanacak ve 4650 kilometre yol kat edecek.

- Tır kasası ve konteyner taşımaları, demir yolu ile yapılınca ihracatçımızın taşıma maliyetleri düşüp rekabet gücü yükselecek.

- Organize sanayi bölgeleri, limanlar ve fabrikalar gibi yük potansiyeli büyük olan merkezlere demir yolu bağlantısı yapıyoruz. 83,51 kilometre uzunluğunda 5 iltisak hattı yapım çalışmaları sürüyor.

- Bugüne kadar 11 lojistik merkezini işletmeye aldık. Yakın bir zamanda Kars Lojistik Merkezi'ni de açacağız.

- Hedefimiz demir yolu yük taşımacılığı oranını %5'ten %10'a çıkarmak.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şöyle konuştu:

- Daha önce deniz yoluyla Çin'e yapılan ihracat 45-60 gün sürüyordu. Artık demir yoluyla 15-20 gün yapılıyor.

- 2020'de altın hariç Türkiye'nin maden ihracatı 2019 senesine göre %1 gerileyerek 4,27 milyar dolar olarak gerçekleşti.

- 190 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ülkemizin toplam ihracatı içinde madencilik payı %2,75 seviyesindedir.

- Maden ihracatında en büyük kalemlerden biri bor madenidir. Pandemiye rağmen, 2020 yılında 1,73 milyon ton satış yaparak dünya bor sektöründe liderliğimiz devam etti. Küresel talebin %57'sini Türkiye karşıladı.

- Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz ticaret yolu olacak "Kuşak ve Yol Projesi" içinde Türkiye kilit role sahiptir. Demir yollarına yaptığımız yatırımlarla birlikte "Kuşak ve Yol Projesi" birleşince, 40 milyon metrekarelik alan, 60'dan fazla ülke, 4,5 milyarlık nüfus hinterlandı ortaya çıkıyor.

- Pekin ve Londra arasındaki network güçlenince, güzergâh üzerinde bulunan 25 trilyon dolarlık ülke ekonomileri daha da büyüyecek ve Türkiye'ye yeni fırsatları getirecek.

- Demir yoluyla Türkiye'den Çin'e ilk bor ihracatını bugün yapıyoruz. 754 metre uzunluğundaki trenimizde 42 konteyner yüklü. Rafine bor ürünlerini, Eskişehir Kırka'dan Çin'in Xiyan kentine 2 haftada ulaşacak. Tren Türkiye parkurunu 2 Şubat 2021'de bitirecek. Ardından Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı üzerinden Xian kentine varacak. Türkiye'den Çin'e 7792 kilometre yol gidecek. Yol boyunca 2 kıta, 2 deniz, 5 ülke geçecek. Deniz ile 45-60 günde yaptığımız bu yolculuk, raylar üzerinde 15-20 gün içinde tamamlanacak.

- Çin, Uzak Doğu'daki en büyük ihracat rotamız. Çin'e 2020 yılında 5,8 milyon ton maden ihraç ettik.

- Uzak Doğu pazarında Eti Maden'in 1 milyon ton satış rakamı var. Bunun %60-70'lik kısmını (600.000-700.000 ton) Çin'e satıyoruz.

Trenler yolcu edildi

Daha sonra, bakanlar Karaismailoğlu ile Dönmez, TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi ve Pasifik Eurasia iş birliği altında işletilecek ihracat blok treninin ilkini Moskova'ya, maden yüklü ihracat blok trenini ise Çin'in Xi'an kentine yolcu etti.

Yorumlar (0)