İhracat rakamları açıklandı: Tüm zamanların en yüksek kasım ayı ihracatı gerçekleşti

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İhracatımız geçtiğimiz sene yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk 11 ayında da sürdürmüş ve her ay olduğu gibi en yüksek aylık ihracat değerine ulaşmıştır." açıklamasını yaptı.

EKONOMİ 02.12.2022, 13:04 02.12.2022, 15:33
İhracat rakamları açıklandı: Tüm zamanların en yüksek kasım ayı ihracatı gerçekleşti

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, düzenlediği basın toplantısıyla kasım ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. 

Bakan Muş "En yüksek aylık ihracat değerine ulaşılmıştır. Kasımda ihracatımız yıllık yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolara çıktı. Ocak-Kasım'da ihracatımız yıllık yüzde 14 artışla 231 milyar dolar olarak gerçekleşti" sözlerini kullandı.

Bakan Muş, açıklamasında şunları söyledi:

“Kasım ayına yönelik dış ticaret rakamlarını ve dönemsel gelişmeleri değerlendireceğimiz bu toplantıyla sizlerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Kadim bir tarihe sahip Adana, eski dönemlerden beri köklü bir ticaret merkezi olarak insanların ilgisine mazhar olmuş, zengin mutfağı ve kültürüyle her zaman ön planda olmuştur. Adana verimli ve bereketli toprakları ile tarımda yakaladığı başarının yanı sıra sanayide de ön plana çıkarak potansiyelini daha üst noktalara taşımaktadır. Küresel ekonomideki gelişmelerden söz etmeden önce, köklü bir ticaret kültürüne sahip olan Adana’nın, en çok ihracat yapan ilk 20 il arasında olduğunu belirtmek isterim.”

“Küresel resesyonun enflasyonu düşürme hızının yavaş olması bekleniyor”

“Son açıklanan veriler, bugüne kadar Avro Bölgesi’nin kaydedilen en yüksek, Japonya’nın ise son 40 yılın en yüksek enflasyonuna ulaştığını göstermektedir. Enerji fiyatlarının yüksek seyriyle, ülkelerin uyguladığı mali sıkılaştırma politikalarına rağmen henüz enflasyon üzerinde bir düşüş trendi başlamamıştır. Avrupa Merkez Bankası, Avro Bölgesi için beklentilerin üstünde bir enflasyona dikkat çekerken, küresel resesyonun enflasyonu düşürme hızının oldukça yavaş olması beklenmektedir.

Geçen hafta OECD tarafından yayınlanan Küresel Ekonomik Görünüm raporunda 2021 yılında yüzde 5,9 olan küresel büyüme hızının 2022’de neredeyse yarıya düşeceği öngörülürken, 2023’te de yüzde 2,2’ye gerileyeceği tahmin edilmiştir. OECD yaptığı tahminlerde, en büyük ticaret ortağımız Avro Bölgesinin bu sene yüzde 3,3 ve önümüzdeki yıl ise sadece yüzde 0,5 büyüyeceğini beklemektedir."

“İhracat en yüksek aylık değere ulaştı”

“İhracatımız geçen sene yakaladığı ivmeyi bu senenin ilk 11 ayında da devam ettirmiş ve her ay olduğu gibi en yüksek aylık ihracat değerine ulaşmıştır. Kasımda ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Kasım arasında ihracatımız ise yüzde 14 artışla 231 Milyar dolara çıkmıştır.

Enerji ve emtia fiyatlarındaki sert artışın etkisi ile Kasım ayında ithalatımız 30,7 milyar dolar olmuştur. Bu ay enerji ithalatımız yüzde 17,4 artışla 7,7 milyar dolara çıkarak toplam ithalatımızın dörtte birini oluşturmuştur. Dünya Bankası tarafından açıklanan son veriler, 2022’nin ilk 10 ayında bir önceki yıla kıyasla enerji fiyatlarında yüzde 70,2 artış yaşandığını işaret etmektedir. Emtia fiyatlarında yaşanan söz konusu artış, net emtia ithalatçısı bütün ülkelerde yaşandığı gibi, özellikle imalat sektörü için yüksek derecede enerji ithal eden ülkemizin ithalatını da artırmaktadır.

Öte yandan, son zamanlarda altın ithalatındaki yükseliş de ithalatımızdaki artışta etkili olmuştur. Kasım ayında altın ithalatımız yüzde 2567 artışla 2,6 milyar dolara yükselmiştir. Ocak-Kasım döneminde altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasala yüzde 242 artarak 17,8 milyar dolar olmuştur. Ek olarak, paritenin dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de sürmektedir. Parite etkisiyle dış ticaret açığımız Ocak – Kasım arasında yaklaşık 3 milyar dolar daha çok gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Kasım ayı ithalatımız üzerinde bazı sektörel gelişmeler de etkili olmuştur.”

Yorumlar (0)