Ifo: Alman ekonomisi bu yıl yüzde 20 küçülebilir

Almanya merkezli Ifo Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü, Alman iş moralinin Mart ayında 2009 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilediğini, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın bu yıl yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını etkisiyle yüzde 20 kadar daralabileceğini söyledi.

EKONOMİ 25.03.2020, 14:33 25.03.2020, 14:48
Ifo: Alman ekonomisi bu yıl yüzde 20 küçülebilir

Alman Ifo Enstitüsü, Mart ayında yaptığı anketinden elde edilen nihai sonuçlarıyla, imalat, inşaat, toptan ve perakende satış ile sonraki alt ay için tahminlere göre firmaların durumunun belirlendiği Şubat ayında yüzde 96 olan iş iklimi endeksinin Mart'ta yüzde 86,1'e düştüğünü açıkladı.

"Yeniden birleşmesinden bu yana en sert düşüş"

Ifo Başkanı Clemens Fuest, yaptığı açıklamada, "bu, Almanya'nın yeniden birleşmesinden bu yana kaydedilen en sert düşüş ve Temmuz 2009'dan bu yana en düşük değer" açıklamalarında bulundu.

Alman ekonomisinin şokta olduğunu söyleyen Fuest, özellikle iş beklentilerinin daha önce hiç olmadığı kadar yok olduğunu, şirketlerin de mevcut durumlarına ilişkin değerlendirmelerinin keskin bir şekilde kötüleştiğini belirtti.

Hizmet sektörü çok kötü durumda

Ifo, hizmet sektöründeki iş iklimi göstergesinin verilerin ilk kez 2005'te toplanmasından bu yana en ciddi gerilemesini kaydettiğini açıkladı.

İmalat sektöründe de, endeksin Ağustos 2009'dan bu yana en düşük seviyesine düştüğünü belirten Ifo, beklentilerin alt endeksinin 70 yıllık sanayi anketlerinde en yüksek düşüşü gösterdiğini vurguladı.

"Almanya yüzde 20 küçülebilir"

Ifo Ekonomisti Klaus Wohlrabe, verdiği demeçte, Alman ekonomisinin bu yıl Covid-19'un neden olduğu tıkanmaya bağlı olarak yüzde 5 ile yüzde 20 arasında daralabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Wohlrabe, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde en az iki çeyrek boyunca sürecek ciddi bir durgunluk olması beklendiğini de sözlerine ekledi.

Hükümet, bu yıl salgın nedeniyle gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yaklaşık yüzde 5 oranında küçülmesini bekliyor.

Ifo verileri ve IHS Markit'in Salı günü yayımladığı satın alma yöneticileri arasında yaptığı anket, Almanya'nın hizmet sektörünün Mart ayında rekor bir daralma yaşadığını ve 2009'daki küresel finansal krizden bu yana genel ticari faaliyeti en düşük seviyeye indirdiğini gösteriyor.

Yorumlar (0)