İcralık borçlar silinecek mi? İcra affı ne zaman?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 6 milyon vatandaşın 30 milyar liralık icra borcunu sileceklerini bildirmişti. Peki icralık borçlar silinecek mi? Kaç liralık borçlar silinecek Açıklamanın ardından haberleri takip eden vatandaşlar, icra affı ne zaman? sorusunun cevabını arıyor. İşte detaylar...

EKONOMİ 06.09.2022, 13:17 Hakan Öksüz
İcralık borçlar silinecek mi? İcra affı ne zaman?

Yaklaşık 6 milyon vatandaşı ilgilendiren düzenleme TBMM'ye sunulacak. Düzenlemeyle birlikte 30 milyar liralık icra borcunun silineceği tahmin ediliyor. Silinecek icralık borçların arasında elektrik, su, telefon ve doğal gaz borçlarının da bulunması bekleniyor. İcra takibine alınan 30 milyon liralık borcun silinmesi, 6 milyon vatandaşı etkileyecek. Peki icra affı ne zaman? Vatandaşlar bu sorunun yanıtını arıyor.

Kaç liralık borçlar silinecek?

Kaç liralık borçlar silinecek? sorusunun yanıtını arayan vatandaşlar, internet üzerinde araştırma yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, icra takibine alınan borçların tasfiye edilmesi ile ilgili kararını vermişti. Söz konusu düzenleme, 5 milyon kişinin 2 bin liraya kadar olan borçların silinmesini kapsıyor. İşletmeler, kendilerine ödenmesi gereken ancak tahsil edemedikleri borçları "gider" olarak gösterecek. Böylece kamu maliyesi üzerinden vatandaşların icralık borçları ödenecek. 

Varlık yönetim şirketlerine devredilen icra takibindeki borçlar ise devlet tarafından üstlenilecek. 1 milyon vatandaşın yararlanacağı paketin bu ayağının, 2 bin 500 liraya kadar olan borçları kapsadığı kaydedildi. İcra düzenlemesinin yasalaşmasını bekleyen vatandaşlar, borçlarından kurtulmak için gün sayıyor. 

İcra affı ne zaman?

Daha önce Twitter üzerinden konuya ilişkin açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "30 milyar liralık icra borcunu sileceğiz." ifadesini kullanmıştı. Bakan Nebati'nin açıklamasının ardından duyuruları takip eden vatandaşlar, icra affı ne zaman? sorusunun yanıtını arıyor. 

Peki icra affı ne zaman? Adalet Bakanlığı, söz konusu kanunla ilgili çalışma yapıyor. TBMM'nin yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim'de icra affı konusunun gündeme getirileceği tahmin ediliyor. Söz konusu aftan yararlanmak için herhangi bir müracaat gerekmiyor. İcralık borçların otomatik olarak sistem tarafından ödeneceği kaydedildi.

Yorumlar (0)