Huawei, yeni ABD lisans uzatmasının etkisini azaltıyor

Huawei, Trump yönetimi tarafından belirlenen yeni bir 90 günlük lisans uzantısını reddetti. ABD firmalarının Çinli şirketle çok az fark yaratarak haksız muamele gördüğünü tekrarlayarak iş yapmaya devam etmeye karar verdi.

EKONOMİ 19.11.2019, 13:18 19.11.2019, 13:22
Huawei, yeni ABD lisans uzatmasının etkisini azaltıyor

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) düzenleyiciler, ulusal güvenlik riskleri teşkil eden telekomünikasyon firmaları için kurallar koyuyor. Ancak Huawei, Mayıs ayında bir ekonomik kara listeye eklenmesine rağmen, ABD Ticaret Bakanlığı bazı Amerikan yapımı malları satın almasına izin verdi.

Lisans uzantıları neyi kapsıyor?

Çinli teknoloji devi Huawei

90 Günlük lisans uzantıları, çoğunlukla ABD'nin kırsal kesimlerindeki ağları işleten müşteriler için bozulmayı en aza indirmeyi amaçlıyor.

Huawei'in Pazartesi günü yaptığı açıklamada, en son uzantının "Huawei'nin işi üzerinde her iki şekilde de önemli bir etkisi olmayacağını" belirtti.

Çinli şirket, "Bu karar Huawei'nin haksız muamele görmeye devam ettiği gerçeğini değiştirmiyor." diye de ekledi.

Ticaret savaşının görünür kısmı

Ticaret savaşları devam ediyor

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşı sırasında Huawei en görünür hedeflerden biri haline geldi. Bu bitmek bilmeyen ticaret savaşı üzerine Huawei lisans uzatısına maruz kaldı.

Çin hükûmeti, Salı günü Çinli şirketlerin adil bir şekilde ele alınacağını umduğunu yeniden dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Salı günü yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"ABD'yi, ulusal güvenlik adına başka bir ülkenin firmalarına karşı ayrımcılık yapmak için ihracat kontrollerini kötüye kullanmayı bırakmaya ve bir ticaret sorununu siyasallaştırmayı bırakmaya çağırıyoruz."

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump

Pazar günü, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin başlangıçta iki haftalık bir erteleme planlamasının ardından 90 günlük lisans uzatmasını bildirmiş ancak bürokratik meselelerle karşılaşmıştı.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Geçici Genel Lisans uzantısı, taşıyıcıların müşterilere hizmet vermeye devam etmesine izin verecek. Bakanlık, yeniliklerimizin ulusal güvenliğimizi tehdit edecek kişiler tarafından kullanılmamasını sağlamak için hassas teknoloji ihracatını titizlikle izlemeye devam edecek." ifadelerinde bulunmuştu.

ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei'yi Mayıs ayında ekonomik "kara liste"ye eklemiş ve "ABD ulusal güvenliği veya dış politika çıkarlarına aykırı" faaliyetlerde bulunduğu sonucuna varmıştı.

Huawei, bu listeye eklenme kararının ardından ABD'ye Huawei'den daha fazla zarar verdiğini belirtmiş ve "Bu, Huawei'nin iş yaptığı Amerikan şirketlerine önemli ekonomik zarar verdi." diye de eklemişti.

Ulusal güvenlik riski

Donald Trump

Mayıs ayında, Başkan Trump ayrıca ulusal bir acil durum ilan eden ve ABD şirketlerinin ulusal güvenlik riski taşıyan şirketler tarafından yapılan telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmalarını engelleyen bir yürütme emri imzalamıştı. Ticaret Bakanlığı, Ekim ayı ortasına kadar bir uygulama planı hazırlamaya yönlendirildi ancak henüz yayınlamadı.

Ticaret Bakanlığı ayrıca, 200'den fazla talep aldıktan sonra ABD firmalarına Huawei'ye bileşen satmaları için bireysel lisanslar verip vermeyeceğini göz önüne alıyor. Pazartesi günü ise bu duruma ilişkin hiçbir işlem gerçekleşmedi.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)