Hong Kong ekonomisi resmen teknik resesyonda

Hong Kong'un ekonomisi, devam eden protestolar ile ABD-Çin ticaret savaşının etkisi ile üçüncü çeyrekte yüzde 3,2 küçüldü ve iki çeyrek üst üste küçülmenin ardından teknik resesyona girdi.

EKONOMİ 31.10.2019, 13:37
Hong Kong ekonomisi resmen teknik resesyonda

Hong Kong Özel İdare Bölgesi İstatistik Kurumunun açıkladığı verilere göre, Hong Kong’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH), 2019'un üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,2 azalarak, 2009'dan bu yana en sert daralmasını yaşadı.

Hong Kong ekonomisinin yüzde 0,6 daralması yönünde bir beklenti vardı.

Hong Kong ekonomisindeki küçülme ikinci çeyrekte yaşanan yüzde 0,4'lük daralmadan sonra gerçekleşti. Böylelikle Hong Kong ekonomisi iki çeyrek üst üste daralarak teknik resesyona girmiş bulundu.

Lam uyarmıştı

Hong Kong ekonomisi 2018'in aynı dönemine göre yüzde 2,9 küçüldü. Hong Kong Özel İdare Bölgesi Baş Yöneticisi Carrie Lam, pazartesi günü ekonominin küçüleceğine dair uyarıda bulunmuş, yıllık büyüme oranının yüzde 0 ile 1 arasında olacağını kaydetmişti.

Uzmanlar, ekonominin devam eden protestolar ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin ticaret savaşından olumsuz etkilendiğini savunuyor.

Bir başka taraftan, Hong Kong'a gelen turist sayısı Eylül ayında 2018'in aynı ayına kıyasla yüzde 34,2 azalma yaşayarak 3,1 milyon seviyesine düştü.

Ne olmuştu?

Hong Kong Özel İdare Bölgesi yönetimi, protestolara sebep olan tartışmalı "şüphelilerin Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran" yasa tasarısını 3 Nisan tarihinde parlamentoya sunmuştu.

Protestoların şiddetlenmesinden ötürü Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, Temmuz ayında tasarının "öldüğünü" açıklamış fakat gösterilerin kesilmemesi üzerine 4 Eylül tarihinde tasarının geri çekileceğini belirtmişti. Tasarı 23 Ekim tarihinde resmen geri çekildi.

Tasarının geri çekilmesine rağmen protestocular demokratik reform taleplerinin gerçekleşmesi için eylemlerini sürdürüyor. Protestocular, tutuklu protestoculara af çıkarılmasını, polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulmasını, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesini ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını istiyor.

Yorumlar (0)