Hong Kong'da yeni ekonomik durgunluk sinyalleri

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, bölgedeki protestoların aylarca ekonomik büyümenin düşürdüğünü ve yıl sonunda negatif büyüme ile karşılanabileceğini söyledi.

EKONOMİ 29.10.2019, 14:00
Hong Kong'da yeni ekonomik durgunluk sinyalleri

Hong Kong'daki huzursuzluk, işletmelerin faaliyetlerini bozdu ve özellikle de turizm ve perakende sektörlerine ağır bir darbe yaptı.

Teknik resesyon sinyalleri

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam'in ekonomik durgunluk uyarısı, Perşembe günü açıklanacak olan Hong Kong'un yerel gayri safi milli hasıla rakamlarından önce geldi. Açıklanacak olan rakamların sonucunda Hong Kong'un teknik bir resesyona gireceği bekleniyor.

Teknik resesyon ise art arda iki çeyrek negatif büyüme olarak tanımlanır.

Salı günü Hong Kong’daki bir brifingde konuşan Carrie Lam, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının teknik resesyon sonucunu gösterebileceğini belirtti.

20 milyar dolarlık destek

Ekonomik yavaşlama ile mücadele etmek için, kentin bugüne kadar ulaşım, turizm ve perakende sektörleri de dahil olmak üzere ekonomiyi desteklemek için 20 milyar dolarlık destek vereceğini de ekledi.

Baş Yönetici Lam, spesifik detaylar vermeden hükûmetin daha fazla tedbir alacağını söyledi.

Lam'in yorumları, Finansal Sekreter Paul Chan'den hafta sonu boyunca benzerlik gösteriyordu. Chan, hükûmetin yaşanan protestolar öncesi 2019 büyüme tahminini olarak belirlenen yüzde 0 ile yüzde 1 arasında bir büyümenin gerçekleşmesinin "son derece zor" olacağını belirtti.

Ekonomiye darbe

Hong Kong'da uzun süredir devam eden protestolar, bölge ve anakara Çin arasında önerilen suçluların iadesi yasa tasarısı sebebiyle başladı ve daha büyük özgürlükler taleplerine doğru evrildi.

Hong Kong, Çin'in bir parçası ancak Hong Kong vatandaşlarının anakaradakilere göre daha fazla özerkliği var.

Polis ve eylemciler arasındaki çatışmalar giderek şiddetlendi, polisin göz yaşartıcı gaz kullandı ve protestocular parlamentoya saldırdı.

Bu protestolar sebebiyle Hong Kong ekonomisine "darbe" vurulduğu belirtiliyor. Protestolar sonucunda turist sayısında keskin bir düşüş yaşandı ve ziyaretçi sayıları Ekim ayında yüzde 50 düşüş yaşadı.

Hong Kong, geçen yıl 30 milyon turist ile dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biriydi.

Perakendeciler de protestolardan çok etkilendi. Bazı dükkanlar çalışma saatlerini kısaltmak zorunda kalırken, çalışanlar işe girmenin dışında güvenlikleri konusunda da endişe duyduğunu bildirdi.

Sekreter Chan, Ağustos ayında perakende satışların yüzde 25'ten fazla düştüğünü söyledi, bu rakam son zamanların en büyük aylık düşüşünü gösteriyor.

Yorumlar (0)