Hazır giyim ve konfeksiyonda ihracat rekoru kırıldı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye'nin hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe şimdiye kadar gerçekleşen ihracat rakamlarını paylaştı. Sektörde bu yıl gerçekleşen dış satımın 16 milyar 172 milyon dolar civarında olduğu belirtilen raporda, tüm zamanların ihracat rekorunun kırıldığı kaydedildi.

EKONOMİ 23.10.2022, 14:38 24.10.2022, 17:18 Hakan Öksüz
Hazır giyim ve konfeksiyonda ihracat rekoru kırıldı!

Türkiye'nin ocak-eylül dönemindeki ihracatına ilişkin verileri açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), eylül ayında ihracat rekorunun kırıldığını bildirdi. 2021 yılının aynı dönemine kıyasla bu yıl eylül ayında ihracatta yüzde 9,2'lik artışın gerçekleştiğini aktaran TİM, raporunda, "Eylül ayındaki toplam ihracat 22,6 milyar dolara çıktı. Bu da şimdiye kadarki en yüksek eylül ayı ihracatı anlamına geliyor. 2022'de eylül ayı ihracat rekoru kırıldı." ifadelerine yer verdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi raporunda, bu yılın ocak-eylül arası ile geçen yılın aynı döneminin kıyaslaması da yapıldı. 2021'in aynı dönemine kıyasla bu yılın ocak-eylül aylarında gerçekleşen ihracatın yüzde 17 oranında artarak 188,2 milyar dolar seviyesine ulaştığı kaydedildi. 

Geçen yıla kıyasla yüzde 9,3'lük artış yaşandı

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün bu yılın eylül ayında gerçekleştirdiği ihracatın, 1 milyar 928 milyon dolar civarında olduğu belirtildi. Bu sektördeki ihracatın, 2021'e kıyasla yüzde 0,7 oranında azaldığı ifade edildi. Ocak-eylül döneminde hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe gerçekleşen ihracatın 16 milyar 172 milyon dolar civarında olduğu belirtildi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatta yüzde 9,3'lük artışın meydana geldiği vurgulandı.

İhracatta yükü bu kentler çekti!

Sektörde eylül ayında gerçekleşen ihracatta İstanbul başı çekti. Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe önceki ay gerçekleşen ihracatın 1,4 milyar dolarlık kısmı İstanbul'dan, 144 milyon dolarlık kısmı Bursa'dan, 114 milyon dolarlık kısmı ise İzmir yapıldı.

En çok dış satım yapılan ülkeler hangileri?

Sektörde eylül ayında en çok ihracat yapılan ülkenin Almanya olduğu belirtildi. Dış satımda 296 milyon dolarla birinci, İspanya 245 milyon dolarla ikinci ve Birleşik Krallık ise 197 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Ocak ile eylül ayları arasında en çok hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yapılan ülkelerin sıralaması değişmedi. 2,8 milyar dolarla birinci sırada yer alan Almanya'yı, 2 milyar dolarla İspanya ve 1,6 milyar dolarla Birleşik Krallık takip etti.

Yorumlar (0)