"Hayata Dönüş Kredisi" detayları belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve "Hayata Dönüş Kredisi" ismiyle bilinen sanatkarlara ve esnaflara yönelik desteğin ayrıntıları belli oldu.

EKONOMİ 07.03.2023, 10:51
"Hayata Dönüş Kredisi" detayları belli oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 kent enkaza dönüştü. Bu kapsamda "Hayata Dönüş Kredisi" adıyla bilinen proje Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulmuştu. Söz konusu kredinin detayları belli oldu.

Faiz oranı 7,5 olarak belirlendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, destekten depremden ağır hasar alan Osmaniye, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman kentleri ve bütün ilçeleri ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde çalışma sağlayan sanatkarlar ve esnaflar faydalanabilecek.

Destek paketi, afetten etkilenen şehirlerde ve ilçelerde çalışma sağlayan esnafa işletme sermayesi ihtiyaçlarına karşı finansman desteği verme düşüncesiyle oluşturuldu. Buna göre, sanatkar ve esnaflara en çok 250 bin TL’ye kadar 60 ay vadeli, 12 ay ödemesiz işletme kredisi sağlanacak.

Kredinin yarısı Hazine ve Maliye Bakanlığı desteğinde verilirken, faiz oranı ise yüzde 7,5 olarak duyuruldu.

Ödeme şeklide, 12 ay ödemesiz sürecin ardından 1, 3, 6 ay taksitli şeklinde gerçekleştirilecek. Mevcut kooperatif ortakları adına ise Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri taahhüdü, doğrudan kullandırımlar adına banka istifadesine teminat olarak alınacak.

Kredi paketi sene sonuna kadar verilecek

Kredi paketinin kullandırım şartları da belirlendi. Buna göre, afette ağır hasar alan ve 6 Şubat gününden önce vergi kaydı olan sanatkarlara ve esnaflara kullandırım sağlanacak.

Ödemesiz süreç boyunca müşteri adına tahakkuk edilecek faiz, ödeme tablosu kapsamında sonraki sene taksitlerine ayrılarak vade süresince tahsil edilecek.

Kredi limiti mevcut işletme kredisi şahıs üst limitine dahil olmayacak, ilave olarak tanımlanacak. Öte yandan Deprem İşyeri Alım veya Destek Kredisi almış olan esnaf söz konusu krediden yararlanamayacak.

Esnaflık faaliyeti koşulu yalnızca kaydi şekilde denetlenecek ve deprem sebebiyle geçici şekilde çalışmasına ara verenler de krediden yararlanabilecek.

Esnaf ve sanatkarlar odası ile siciline kayıtlı olan şahıs firmalarına da kullandırım sağlanacak. Kredi paketi 31 Aralık 2023 günü tamamlanacak.

Yorumlar (0)