Hasadına başlandı: Kilosu 500 TL

Çiçek açan ıhlamurların olgunlaşmasıyla birlikte Rize’de ağaç sahipleri ıhlamur hasadına başladı.

EKONOMİ 07.07.2021, 23:37 08.07.2021, 14:35
Hasadına başlandı: Kilosu 500 TL

Güzel havayı fırsat bilen Rizeliler bahçelerine girerek olgunlaşan ıhlamur için hasada başladı. Çay orağı ve testere yardımıyla itina ile kesilen dallar biriktirilirken, budama işinin bitmesiyle birlikte geniş bir alana taşınan dallardan ıhlamurlar sıyrılarak kurutulmak üzere çuvallarına aktarıldı. Ardından ıhlamurlar el marifeti ile özenle seçilerek geniş bir bezin üzerinde güneş görmeyen yerlerde kurutulmaya bırakıldı.

Anzer balının da kaynağı

Kış mevsiminde sıklıkla kullanılan ve insan sağlığına çok sayıda yararı olduğu bilinen ıhlamur için yaz ayında hasat yapmaya başladıklarını ve hasadın akabinde kurutma işlemi yapacaklarını ifade eden Mustafa Şimşek adlı çiftçi, “Ihlamur çiçeği ile dünyanın en güzel ballarından biri olan Anzer balı üretiliyor. Ihlamur çayı soğuk algınlığına çok iyi gelir. Arta kalan yapraklar da hayvanlara veriliyor. Hayvanların süt verimliliğini artırıyor. Bir ıhlamur ağacı 150 sene yaşıyor." sözlerini sarf etti. 

"Kilosu 500 TL"

Dededen kalma aktarlık mesleğini devam ettiren Metin Karaca, salgınının baş göstermesiyle birlikte ıhlamur satışlarının arttığını dile getirdi. Karaca, “Pandemi döneminde maske kullanarak kendimizi koruduk. Geçtiğimiz yıl pek ıhlamur satamadık çünkü maske sebebi ile gribal enfeksiyon azaldı. İnsanlar ıhlamura gereksinim duymadı. Soğuk algınlığına ek olarak sinir ve kas sistemine de çok faydalıdır. Ihlamurun yaylarda güneş almayan bölgelerde kurutulan türü daha değerlidir. Fiyatlar açıklanmadı fakat 200 TL'den satılacağını düşünüyoruz. Ihlamurun çiçeği daha değerli ve faydalıdır. Kilosu yaklaşık olarak 500 TL'dir. Ayrı olarak satılanı da vardır ancak genel olarak yaprakla karışık satılır. En sağlıklı olanı da bunlardır.” diye konuştu. 





Yorumlar (0)