Hamsinin bereketi kaçtı

Bu sezon hamsi boyunun istenilen ölçülerde olmamasından dolayı uygulanan ‘av yasağı’ nedeniyle hamsi ihracatında geçen yıla oranla önemli ölçüde düşüş yaşandı.

EKONOMİ 04.03.2021, 10:40 04.03.2021, 11:10
Hamsinin bereketi kaçtı

Bu yıl av yasağı nedeniyle hamsi ihracatında istenilen rakamlara ulaşılamadığını belirten Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsi boyutunun istenilen ölçeklerde olmamasından kaynaklı avlanma yasağı uygulanmasının ihracatı olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

"Yasaktan dolayı avlanma olmadı"

Hamsinin dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini ifade eden Hamdi Gürdoğan, ”Bu senenin ilk iki ayına baktığımızda Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yalnızca 164 bin dolar civarında hamsi ihracatı gerçekleşti. 2020 yılının aynı döneminde ise bölgemizden yaklaşık 120 bin dolar civarında hamsi ihracatı yapıldı. İhracat rakamlarında her ne kadar artış görülüyorsa da bu yıl itibariyle istediğimiz rakamlara ulaşamadık. Bunun sebebi ise özellikle bu sezon hamsi boyunun istenilen ölçülerde olmamasından kaynaklı getirilen av yasağıdır. Buna ek olarak bu sezon Gürcistan’da da hamsi avı olmadı. O sebeple bu sezonun denizciler için çok bereketli geçtiğini söyleyemeyiz. Türkiye geneline bakıldığında bu yılın ilk 2 ayında 1 milyon 772 bin dolarlık ihracat oldu. Uzak doğu ülkeleri de dâhil olmak üzere dünyanın farklı ülkelerine hamsi gönderiyoruz. Ancak yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen doğal zenginliklerimizi korumak için yasaklara da uymak zorundayız.” dedi.

"Kuraklık da etkili oldu"

Küresel ısınmadan kaynaklı dünya genelinde yaşanan kuraklığında hamsiyi olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Gürdoğan, “Hamsi avını etkileyen en önemli etmenlerin başında bir de doğamızda yaşanan değişimler geliyor. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bu sezon kurak geçti. Derelerin denize akması sırasında getirdikleri yemlerden beslenen hamsi bu besinlerden mahrum kaldı. Dolayısıyla hamsinin en büyük yem kaynağı olan yiyecekler, kuraklıktan dolayı derelerden denize gelmeyince hamsi yeterince beslenip gelişemedi. Ayrıca doğa katliamları da denizdeki balıkları etkiledi.” diye konuşu.


.
 

Yorumlar (0)