Halkbank davasında yeni gelişme! Mahkeme reddetti

Halkbank avukatlarının ABD'deki davanın "mahkemenin yargı yetkisi olmadığı" gerekçesiyle düşürülmesi ve reddihakim yapmak için "özel statüyle duruşmaya katılım" için yaptığı başvuru, New York Güney Bölge Federal Mahkemesi tarafından kabul edilmedi. 

EKONOMİ 06.12.2019, 09:12
Halkbank davasında yeni gelişme! Mahkeme reddetti

New York Güney Bölge Savcılığı, Halkbank hakkında İran'a uygulanan yaptırımların delinmesinde rol oynadığı gerekçesiyle bir iddianame hazırlamıştı. 

Hazırlanan 45 sayfalık iddianamede, hisselerinin büyük çoğunluğunun Türk devletine ait olduğuna işaret edilen Halkbank'a ABD’yi dolandırmak için komplo kurma, uluslararası bankacılık yasalarını ihlâl etmek için komplo kurma, banka dolandırıcılığı yapmak için komplo kurma, para aklama ve para aklama için komplo kurma suçlamaları yöneltilmişti. 

İran'a yönelik yaptırımların delinmesi için kurulduğu ileri sürülen sistemin Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından da desteklenip korunduğu iddia edilmişti.  

Halkbank'a açılan davada mahkeme, bankanın avukatları tarafından yapılan başvuruya yazılı yanıt verdi. 

Banka avukatlarının "tebligatın usülsüzlüğü, mahkemenin yargı yetkisi olmadığı" gerekçesiyle davanın düşmesi ve reddihakim yapabilmek için "özel statüyle duruşmaya katılım" talebi, New York Güney Bölge Federal Mahkemesi tarafından "gerekçelerin ikna edici olmaması" sebebiyle kabul edilmedi. 

Yargıç Richard Berman, bankanın söz konusu taleplerinin ancak New York'a gelip duruşmalara katılması veya avukatlarının duruşmalara katılmasına izin vermesi halinde gerçekleşebileceğini belirtti. Berman, ayrıca duruşmalara katılmayan Halkbank'ın, "firari" durumdayken mahkemeden bir talepte bulunamayacağını da kaydetti. 

Ne olmuştu?

Türkiye'de bulunan İran asıllı iş insanı Reza Zarrab, ABD’nin İran’a yönelik açıkladığı yaptırımları bazı Halkbank yöneticileriyle birlikte delmekle suçlanmıştı. 

Suçlamalar sürerken Zarrab, ABD’de gözaltına alınarak mahkemeye çıkarılmak üzere tutuklanmıştı. Zarrab, duruşmalar sırasında itirafçı olarak suçunu kabul ettiğini belirterek, bir süre daha tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Zarrab’ın ardından dönemin Halkbank çalışanı Hakan Atilla, bir iş seyahati için gittiği ABD’de tutuklanmış ve 32 ay ceza almıştı. Atilla, geçtiğimiz yaz ABD tarafından sınır dışı edilmiş ve Türkiye’ye dönüş yapmıştı. 

Yorumlar (0)