Güneydoğu Anadolu ihracatı ikinci defa 1 milyar doların üstüne çıktı

Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği verilerinden derlenen verilere göre, koronanın ekonomideki etkilerine karşın Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ihracatta olan başarısıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

EKONOMİ 15.05.2021, 12:38 17.05.2021, 12:15
Güneydoğu Anadolu ihracatı ikinci defa 1 milyar doların üstüne çıktı

Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mardin, Kilis ve Adıyaman şehirlerinin bağlı olduğu GAİB’e üye şirketler, nisan ayında dış satımını geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 86,1 oranında arttırarak 1,10 milyar doları gördü.

En büyük pay Gaziantep’te

2020 yılı Aralık ayında 1 milyar 27 milyon dolarlık ihracat sonrası bu senenin nisan ayındaki ihracatla ikinci defa 1 milyar doların üstüne çıkan bölgede bu başarıya en çok katkıyı ise 883 milyon dolarla Gaziantep yaptı.

En çok ürün Orta Doğu’ya gitti

Nisan ayında en çok ürünü sırayla AB, Orta Doğu ve Amerika ülkelerine ulaştıran bölge, en fazla geliri Irak’tan, sektör olarak ise hububat, tekstil ve bakliyattan elde etti.

“Eldeki tablo, amaçların bir hayal olmadığını gösteriyor”

Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kelleci, bölgenin ihracatını salgın döneminde de yükseltmeyi başardığını kaydetti.

Güneydoğulu ihracatçılara eğitim ve dijital dönüşümlerle katkı sağladıklarını paylaşan Kileci şunları söyledi:

“Amacımız nisan ayında ikinci defa başardığımız 1 milyar dolarlık ihracat performansını ilerleyen zamanlarda bir alışkanlığa dönüştürmek. Bu potansiyelde olduğunu biliyoruz bölgemizin, önemli olan bu potansiyeli yaşama geçirebilmek.

2021 senesi genelinde Güneydoğu için 12 milyar dolar, Gaziantep için ise 10 milyar dolarlı bir ihracat hedefi koymuştuk. İlk dört ay itibarıyla oluşmuş olan tablo, koymuş olduğumuz hedeflerin bir hayal olmadığını bizlere gösteriyor. İhracatın yükselişinini devam ettirebilmek için inovatif, kaliteli ve doğa dostu ürünler üretmeyi sürdürmeli ve bu üretimi, dünya standartlarına uygun ve planlı bir satış organizasyonuyla birleştirmeliyiz.”

Yorumlar (0)