Gözler oradaydı! Kira artışı toplantısından yeni kararlar çıktı

Kiralarda yaşanan yükselişler sonrasında 4 ayrı bakanlık bu duruma düzenleme getirme düşüncesiyle bir araya geldi. Olağandışı artışa ceza, kiralık projeler ve Hollanda modeli olacak şekilde farklı planlamalar üzerinde çalışılıyor.

EKONOMİ 25.05.2022, 11:05 25.05.2022, 11:20
Gözler oradaydı! Kira artışı toplantısından yeni kararlar çıktı

Türkiye'de kiralık daire fiyatlarında normalin üzerinde yükselişler meydana geliyor. Daha çok kirada oturan vatandaşları etkileyen yüksek zamlar kontrolden çıktı. Konu ile ilgili dört bakanlık toplanarak yeni düzenlemeler için toplantı gerçekleştirdi.

4 bakanlık konuyla ilgili ortak karar verdi

Senelik kira yükselişinin yüzde 100'ü aşmasıyla beraber milyonlarca kiracı konut krizi yaşıyor. Kiracılar ya daha yüksek fiyatlandırmalara mecbur bırakılıyor ya da haciz yoluyla evden çıkarılıyor. Piyasada oluşan bu mağduriyetler üzerine hükümet konu ile ilgili eyleme geçti.

Bu çerçevede Adalet Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı iş birliği içerisinde ortak çalışma yürütmeye başladı. Konu ile ilgili ilk görüşme dün gerçekleştirildi. 2 saat süren toplantının sonrasında ise konut kriziyle ilgili önemli kararlar alındı.

3 çeşit çözüm yolu düzenlemesi geldi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş, Bakan Murat Kurum ile Ticaret Bakanlığı'ndan ilgili bürokratların katılım sağladığı görüşmede, kiralarda yaşanan fahiş artışlar ve kiralama yasasına ilişkin düzenlemeler konuşuldu.

Alınan kararlara göre, bakanlıklar vatandaşların mağduriyetini gidermek için 3 seçenek üzerinde değerlendirme yaptı.

Kiralık projeler

Bu seçenekler içerisinde Avrupa'da yapıldığı gibi inşaat firmaları sadece kiralanmak üzere konut inşa edecek. Bu daireler belediye ve TOKİ aracılığıyla da üretilebilecek. Vergi istisnalarının gerçekleştirileceği bu dairelerin maliyeti de piyasa şartlarına göre daha düşük olacak.

Hollanda modeli

Hollanda'da modelinde ise belirli alanlarda ki kira artışlarına sınırlama koyulacak. Bir bölge belirlenecek daha sonrasında ise idare bu alan için bir artış oranı verecek, ev sahipleri ise bu miktarı aşamayacak. Hollanda modeli özellikle İstanbul'un belirli semtlerinde uygulamaya koyulacak.

Fahiş artışa ceza

Son düzenleme ise fiyat artışlarını içerisine alıyor. Türkiye'de kanunen kira artırımları TÜFE'ye göre gerçekleştiriliyor. Daha sonrasında ise ev sahipleri eğer isterse yeniden bir kira oranı verebiliyor. Bu durumun önüne geçilerek ev sahiplerinin kiracıyı zor duruma sokmaması için ceza ve denetim mekanizması kurulacak.

Yorumlar (0)